Kako su Microblink, Asseco SEE i Zagrebačka banka ‘hakirali’ sustav

Autor: Bernard Ivezić , 23. srpanj 2017. u 22:00

Od početka 2018. godine na snagu će stupiti direktiva Europske unije PSD2 koja će trgovcima, telekomima i svim drugim igračima, a to se posebno odnosi na plejadu FinTech startupa iz EU, omogućiti da nude u Hrvatskoj usluge platnog prometa.

Ako vam se svidio Photopay, odnosno mogućnost da račun platiti fotografiranjem, onda ćete biti oduševljeni opcijom da tekući i žiro račun u banci otvorite – selfijem!

Zagrebački startup Microblink, koji je iznjedrio najpopularniju mobilnu aplikaciju dosad razvijenu u Hrvatskoj PhotoMath, aplikaciju s više od 60 milijuna korisnika globalno, razvio je i ovu novu mogućnost. Nije to napravio sam. Po pitanju IT sigurnosti i integracije u bankine sustave, na razvoju tog rješenja sudjelovao je i regionalni IT div Asseco SEE. On se pobrinuo da razmjena podataka bude sigurna, da sustav nije moguće prevariti i da banka, koja ga je uvela, može bezbrižno poslovati na nov način.

Strojna obrada
Cijeli sustav funkcionira tako da skinete aplikaciju za mobilno bankarstvo i odaberete opciju otvaranja računa. Umjesto da odete u poslovnicu, samo skenirate prednju i stražnju stranu svoje osobne iskaznice, napravite selfie i kreirali ste svoj tekući i žiro račun u banci. To je sve. S obzirom na to da je tu opciju uvela najveća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka, logično je zaključiti da će je sada morati uvesti i svi konkurenti tako da će brzo ovo postati nešto vrlo rašireno. Znam, čini se nevjerojatno smiješno pa čak i glupo račun u banci otvarati selfijem! No, upravo je to jedna od onih novotarija koje su osuđene na uspjeh. Možda vam se čini da se posao s vašim novcima na ovaj način pretvara u trivijalnu operaciju, ali zapravo daleko od toga.

Otvaranje računa u banci selfijem jedna je od onih stvari za koje ćete se zapitati kako nije postajala ranije?! Ako se sjećate superjunaka Hrvatka iz Hrvatske poštanske banke (HPB) onda znate da je baš ta državna banka prva ponudila otvaranje računa preko mobitela, i to još prošlog ljeta.  Sistem na koji funkcionira sličan je kao kod Zabe, ali s jednom velikom razlikom. U slučaju HPB-a umjesto skeniranja dokumenata i selfija vi morate trošiti dosta svog internetskog prometa na video-konferenciju tijekom koje vas se provjerava, a banka mora trošiti dosta novca da bi imala službenike koji taj posao rade de facto ručno.

U Zabi sve te provjere radi računalo, odnosno Microblinkov softver i dodatna IT sigurnosna rješenja koja je uveo Asseco SEE. Zato ne samo da će ostale banke ponuditi slična rješenja, jer će ih na to prisiliti tržišna pozicija Zabe već će to morati učiti i zbog ista dva razloga zašto su to već učinile HPB i Zaba.  Prvi je što će od početka iduće godina na snagu stupiti EU direktiva PSD2 koja će trgovcima, telekomima i svim drugim igračima, a to se posebno odnosi na plejadu FinTech startupa iz EU, omogućiti da nude u Hrvatskoj usluge platnog prometa.

Drugim riječima, ono što nazivate bankarskim uslugama više nećete morati dobiti od postojećih banaka. Moći će vam ih ponuditi takoreći bilo tko, a mnogi konkurenti koji se za to spremaju imaju daleko bolje korisničko iskustvo i bolju reputaciju od one koje uživaju banke u Hrvatskoj. Drugi razlog je taj što u idućih deset godina možete računati da će šalteri otići u povijest. Nije da ih neće biti, jer poslovnica na prometnom mjestu i dalje će biti dobra reklama i mamac za korisnike, ali klasične poslovnice s nizom šaltera, kakve danas znate, više neće postojati.  Već sad banke svoje poslovnice pretvaraju u internetske kafiće s uslužnim osobljem koje pomaže u ugovaranju složenijih proizvoda. Zbog napretka tehnologije, uskoro će to biti i jedini razlog zašto biste u poslovnicu uopće trebali otići.

Zamjena za šalter
Upravo je u tome genijalnost opcije otvaranja računa u banci – selfijem! To što su predstavili Microblink, Asseco SEE i Zaba ukazuje da zapravo, barem što se tehnologije tiče, danas više uopće nije nužno da odlazimo u poslovnice i čekamo u redovima za šaltere. Ne samo ako želimo otvoriti račun u banci.  Nema razloga niti da čekamo u redu za šalter na HZZO, HZZ-u, MUP-u, Plinari, Vodovodu, Zagrebačkom Holdingu, ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim bilježnicima, doslovno nigdje. Ako najveća banka u Hrvatskoj svojim novim korisnicima vjeruje dovoljno da im je spremna otvoriti račun fotografiranjem, zbog čega se na isti način ne bi moglo postati korisnikom nekog Vodovoda? Zašto se tako ne bi moglo postati korisnik plinare? Uostalom, zašto se tako ne bi moglo postati korisnik servisa e-Građani?

Birokratska začkoljica
Naravno, postoji i ovdje birokratska začkoljica. Trenutno u Zabu pomoću selfija mogu bez problema prijeći jedino oni koji imaju račun u nekoj drugoj banci s obzirom na to da je za aktivaciju računa nužno iz druge banke u Zabu prebaciti barem jednu kunu. Ako ste srednjoškolac ili student koji otvara svoj prvi račun pa zato to ne možete, onda morate otići u bilo koju poslovnicu i pokazati svoju osobnu iskaznicu na šalteru. Tek tada vam se račun aktivira.

Tako, naime, u zemlji u kojoj korupcija cvate poput brazilske Amazone, HNB pravda svoje postojanje. Središnja banka, naime, smatra da je lakše prevariti računalo nego ljude pa ta mjera navodno služi tome da se spriječi pranje novca. I tu birokratske nebuloze ulaze u spiralu i postaju sve maštovitije. Saznate tako da se selfijem ne može otvoriti poslovni račun u banci.  Dođe vam da se čudite birokratskim barijerama koje pak to koče, ali opet, shvatite da nije ni to ništa neobično. Pa u Hrvatskoj se preko interneta ni dan danas ne može otvoriti tvrtka!  Čak ni sa selfijem! Dragi poduzetnici, da sumiram, možete se slikati! Činite to potpuno bezbrižno, jer vaši su selfiji što se države tiče ionako bezvrijedni.

Komentirajte prvi

New Report

Close