Kako povećati dugoročne investicije u infrastrukturu

Autor: Sonja Hecker Tafra , 03. studeni 2014. u 22:00

Šest najvećih globalnih računovodstvenih kompanija podržalo je integrirano izvještavanje kao ključnu inovaciju u korporativnom izvještavanju koja će pospješiti dugoročno investiranje.

Ukupne potreba za investicijama u infrastrukturu na svjetskoj razinu slijedećih petnaest godina iznosi 57 trilijuna dolara ili 3,2 trilijuna dolara godišnje. Trenutno se procjenjuje da nedostaje 500 milijardi dolara godišnje kako bi se zadovoljile potrebe.

Procjena poslovanja
G20 je dobio preporuku da ohrabruje inovativnost u korporativnom izvještavanju kako bi investitori imali dugoročnu i širu perspektivu o kreiranju vrijednosti vlasničkih udjela koja se ne može u potpunosti dobiti ih povijesnog poslovanja i trenutne financijske pozicije koji se prikazuju u financijskim izvještajima.Ministri tih zemalja bi za početak morali osigurati da ne postoje ograničenja (praktične ili zakonske prirode) koja onemogućuje pripremu detaljnijeg korporativnog izvještavanja.U svom izvještaju koje je pripremio B20 poslovni forum, a koji savjetuje vlade G20 država, isti navodi da je šest najvećih globalnih računovodstvenih kompanija (KPMG, Deloitte, PWC, E&Y, Grant Thoronton i BDO) podržalo integrirano izvještavanje ("Integrated reporting" ili "IR") kao ključnu inovaciju u korporativnom izvještavanju koja će pospješiti dugoročno investiranje jer će se isto temeljiti na procjenama modela, odnosno na procjenama budućeg poslovanja.

Naime, integrirani izvještaj sadržava koncizne informacije o strategiji, upravljanju, dosadašnjem poslovanju, ali i planovima društva koje priprema izvještaj te je tako procjenjivanje novih projekata odnosno investicija olakšano. U suštini, IR još jedan pokušaj poticanja ulaganja u infrastrukturu u koju se trenutno premalo ulaže na globalnoj razini. McKinsey i Standard&Poor's su procijenili da minimalni troškovi razvoja infrastrukture u slijedećih 15 godina iznose 57 trilijuna dolara (3,2 trilijuna USD godišnje) od čega bi 16,6 trilijuna dolara bilo utrošeno za izgradnju prometnica, 12,2 trilijuna dolara za proizvodnju energije, 11,7 trilijuna dolara u opskrbu vodom te ostatak u manjim omjerima u željeznicu, zračne i morske luke te telekomunikacije.

Privlačenje investitora 
Međutim, stručnjaci isto tako procjenjuju da za provedbu investicija za sada nedostaje oko 500 milijardi dolara godišnje jer su uslijed globalne financijske krize državni proračuni i investicije na nižoj razini. Ovaj nedostatak se namjerava namiriti od strane institucionalnih investitora (mirovinski i zdravstveni fondovi, osiguranja, fondovi, privatni investitori).  Novi investitori će biti privučeni jedino ukoliko je izvještavanje o investicijama (plan kao i realizacija) u potpunosti transparentno i jasno, a uvođenjem IR-a neće ukinuti financijski izvještaji već će oni biti samo jedan dio sveobuhvatnijeg izvještaja koji će se nadopuniti dodatnim pokazateljima kao što su rast, produktivnost, upravljanje rizicima, indikatori poslovanja, vlasnici, plaće itd.

Prilagodba izvještaja
Jedina zemlja koja je do sada u potpunosti prihvatila integrirane izvještaje koji su definirani od strane International Integrated Reporting Committee (IIRC) kao dio revidiranih financijskih izvještaja i izvještaja o održivosti je Južna Afrika, dok se u Danskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji zahtijeva samo dio izvještavanja. Međutim, velike kompanije kao BASF, Philips i Novo Nordisk također uvode integrirano izvještavanje dobrovoljno kako bi poboljšale svoje izvještavanje.Potpuno prihvaćanje integriranog izvještavanja predstavlja značajan napor kompanije koja priprema izvještaje, no srećom mnogi neće početi od nule jer se praćenje indikatora poslovanja ili faktora rizika sada već smatra uobičajenim. Potreba za financiranjem dugoročnih projekata prisilit će one koji traže sredstva da prilagode svoje izvještaje u puno informativnije i iscrpnije integrirane izvještaje. Oni koji se ranije pripreme za ovaj način izvještavanja lakše će i pribaviti potrebna sredstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close