Kako izabrati pravu edukaciju o EU fondovima?

Autor: Ariana Vela , 03. rujan 2013. u 08:00
Thinkstock

Zainteresirani ste za EU fondove. Shvatili ste da bi bilo mudro prekvalificirati se i započeti karijeru u konzultantskom svijetu.

Piše: Ariana Vela, direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Zainteresirani ste za EU fondove. Shvatili ste da bi bilo mudro prekvalificirati se i započeti karijeru u konzultantskom svijetu. Želite se educirati i usavršavati kako biste u budućnosti vi bili osoba koja savjetuje druge.

I onda nailazite na šumu edukacija o EU fondovima. Neke su skuplje, neke jeftinije, neke daju certifikate, neke ne. Vama sve to nije bitno; želite naučiti i spremni ste izdvojiti novac i vrijeme za pravu stvar. Kako izabrati?

Prije nego odlučite, morate znati da se konzultantom ne postaje preko noći. Trebat će vam godine i godine truda, rada i iskustva, odnosno prakse koju nećete steći jednim treningom, edukacijom ili seminarom. Kada to shvatite, počinje vaš put.

Na hrvatskom tržištu ponuda edukacija o EU fondovima svakim danom raste. Upravo se zato veiki broj korisnika nalazi pred gore opisanom nedoumicom oko toga što izabrati.

Cijena, sadržaj i iskustvo organizatora vrlo su važni faktori koje svakako treba uzeti u obzir i uskladiti ih s vlastitim potrebama i mogućnostima. Ponekad se isplati platiti više jer ćete za to i dobiti više, ali nekad će se to pokazati lošom odlukom. Pravila nema.

Stvari na koje treba obratiti pažnju odnose se prije svega na sadržaj programa i veličinu grupe. Nudi li organizator opću šprancu koju nudi većina sličnih organizacija ili nudi nešto novo i drugačije? Kolike su grupe na edukaciji? Koliko traje program i postoji li prostor za praktični rad? Od čega se sastoji praktičan rad? Postoje li u programu mentori s kojima se možete savjetovati?

Zatim su tu materijali. Zatražite opis materijala i informaciju o tome što oni točno sadrže. To su dokumenti s kojima ćete raditi u budućnosti i na koje ćete se oslanjati, stoga je važno da budu izuzetno kvalitetni.

Cijena. Kao što sam prethodno navela, cijene variraju, no i kod njih treba biti oprezan. Visoka cijena nije uvijek jamstvo kvalitete.

Znate li tko su vaši predavači? Zatražite njihov projektni portfolio i informirajte se o njihovim predavačkim referencama. Važno je da učite od onih koji imaju praktičnog iskustva na pripremi i provedbi projekata, ali i da to znanje znaju prenijeti na druge.

Postoje i drugi faktori kao što su dostupnost prostorija u kojima se održavaju edukacije, dodatne usluge i popusti koje dobivate ukoliko se odlučite za određenog organizatora edukacije i slično.

Važno je da već u početku znate što tražite i da ste realni u pogledu onoga što očekujete. Nemojte srljati, raspitajte se i zatražite preporuke kako bi omjer onoga što ste dobili i onoga što ste za to platili bio prihvatljiv. 

Sretno!

Ariana Vela,

direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Posjetite nas na prvom hrvatskom portalu o EU fondovima – EU PROJEKTI INFO, i saznajte sve o EU fondovima (www.eu-projekti.info)!

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close