Kako do 2020. dosegnuti nultu stopu deforestacije

Autor: Paul Bulcke , 15. travanj 2014. u 22:00

Kako bi zadovoljile predviđene antideforestacijske mjere, neke tvrtke, među kojima je i Nestle, kreću se u smjeru potpuno sljedivog nabavnog lanca sirovina.

Globalni trendovi preoblikuju načine na koje tvrtke pristupaju održivosti. S jedne strane potrošači i ulagači tjeraju tvrtke da povisuju standarde, dok tehnološke promjene, s druge strane, pospješuju stvaranje bržih i boljih informacija, omogućujući neviđene razine transparentnosti i odgovornosti.

To se najbolje očituje u upravljanju šumama. Šume su neophodan resurs, no danas su strahovito opterećene zbog sve veće potražnje za hranom, gorivom i vlaknima. U proteklih 13 godina svijet svake minute gubi šumske površine koje pokrivaju otprilike 50 nogometnih igrališta. Loše i neažurne informacije čest su izazov čak i za tvrtke s najboljim namjerama. Međutim, vremena se mijenjaju. Mnoge tvrtke okreću se šumama, posvećujući im puno prostora u svojim planovima i uspostavljajući jasna očekivanja od svojih dobavljača. Tako, na primjer, Cosumer Goods Forum, organizacija koja okuplja više od 400 trgovaca na malo, proizvođača i drugih tijela nastoji mobilizirati resurse kako bi se do 2020. godine ostvarila nulta stopa deforestacije. Kako bi ostvarile taj cilj i zadovoljile antideforestacijske mjere, neke tvrtke, među kojima je i Nestle, kreću se u smjeru potpuno sljedivog nabavnog lanca.

Obrada podataka
Sljedivost nekih ključnih sirovina – poput palmina ulja, soje i papirne pulpe – odredit će uspjeh cjelokupnog antideforestacijskog plana, a ostvarenje sljedivosti zahtijevat će najbolje prakse u svim etapama nabavnog lanca. Mnoge su tvrtke već poduzele korake za povećanje vidljivosti u svojim nabavnim lancima. Važno je izaći iz granica korporativne prakse i prihvatiti standarde sljedivosti na razini industrije za sve sirovine. Čelne ljude poslovnog sektora ne motiviraju samo klijenti i ulagači, koji pozivaju na veću odgovornost, već i rast materijalnog rizika u njihovu poslovanju. Mehanizmi prijave, poput CDP-ova (Carbon Disclosure Project) programa nabavnog lanca i programa šuma, potiču tvrtke da javnosti otkriju više informacija.

Tvrtke se natječu u razvoju boljih strategija za upravljanje rizicima i prepoznavanje mjera koje će povoljno utjecati na planet, a i na njihovu bilancu. Istodobno je svijet ušao u fazu zadivljujućeg tehnološkog napretka. Računalstvo u oblaku smanjilo je vrijeme obrade golemih i složenih setova podataka. Sateliti kruže Zemljom i šalju slike nekoliko puta dnevno. Globalna povezivost putem prijenosnih računala i pametnih telefona znači da svatko u svakome dijelu svijeta može dobiti informacije u stvarnom vremenu iz svoje dnevne sobe, ureda, na svojem dlanu. Svi se ti trendovi stapaju u novoj dinamičnoj internetskoj platformi Global Forest Watch za praćenje i upozoravanje kojom rukovodi Globalni institut za resurse i okuplja više od 40 partnera.

Oslanjajući se na Googleov Earth Engine, koji je zaslužan za vizualizaciju najvećih svjetskih baza podataka o šumama, Global Forest Watch tvrtkama pruža najnovije informacije i omogućuje im da vide kako njihovo poslovanje utječe na šume i koji su im propusti. Sve je to danas puno brže i jeftinije nego prije. Razmislimo samo o palminu ulju, jednom od najraširenijih svjetskih sirovina – sadrži ga gotovo polovica svih proizvoda koje možete kupiti u trgovinama – a riječ je o globalnoj industriji vrijednoj 44 milijarde dolara. Iako se palmino ulje može proizvoditi na održiv način, njegova je proizvodnja glavni uzrok deforestacije u Indoneziji, Maleziji i drugim tropskim državama. Sada će uz Global Forest Watch tvrtke koje se bave proizvodnjom i uporabom palmina ulja moći pokazati da njihovi proizvodi ne pridonose deforestaciji. 

Očuvanje resursa
Kupci i trgovci mogu brzo uočiti sječu šuma, odrediti je li riječ o zakonitu i prikladnu postupku te djelovati na različite načine, pa tako po potrebi i isključiti tog dobavljača. Ovo je tek početak. Novi sateliti koji su sada u fazi ispitivanja prikupljat će podatke u puno većoj rezoluciji. Razvijaju se mobilne aplikacije za prikupljanje i distribuiranje boljih informacija i poticanje djelovanja. Međutim, neće samo tvrtke od toga imati koristi. Vlade traže načine da prate politike i ojačaju njihovu primjenu, a zajednice koje ovise o šumama moći će lakše pregledati što se događa u njihovoj okolini i obavijestiti druge.

Sve tri strane – tvrtke, vlade i zajednice – mogu surađivati na stvaranju praktičnih strategija i poticaja koje će pošumljenih zemljama pomoći u očuvanju prirodnih resursa i ostvarenju gospodarskog razvoja. U svijetu u kojemu su vijesti o prirodnim resursima često nepovoljne, ovakav razvoj događaja budi nadu. Prošli su dani kada tvrtke i vlade nisu imale dostupne informacije za razumne odluke. Loši igrači sada mogu preuzeti odgovornost, a dobre možemo potaknuti da budu još bolji. U ovoj novoj eri uobičajena djelatnost više nije dovoljno dobra. 

© Project Syndicate, 2014.

Koautor Andrew Steer je predsjednik i izvršni direktor Globalnog instituta za resurse

Komentirajte prvi

New Report

Close