Kada je dužnik trajno nesposoban za plaćanje

Autor: Mićo Ljubenko , 20. studeni 2016. u 22:00

Otvara se pitanje kada je uopće prijedlog za predstečaj pravodoban.

Je li prijedlog za predstečaj 60 dana prije blokade pravodoban?

Visoki trgovački sud RH u odluci Pž-433/2016 utvrđuje da je dužnik 18.9.2015. godine sudu podnio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka navodeći da je njegov poslovni račun u blokadi od 24.7. 2015. na temelju rješenja o prethodnoj mjeri. Budući da stanje blokade dužnikovog računa neprekidno traje od 24.7.2015. pravilno je utvrđenje prvostupanjskog suda da su 22.9.2015. nastale okolnosti zbog kojih se smatra da je dužnik postao trajno nesposoban za plaćanje, odnosno da su se ostvarile pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka.

Isto tako, okolnost da sud o prijedlogu za otvaranje predstečajnog postupka nije odlučio u roku od osam dana nije od utjecaja jer je rok iz članka 31.st.1. SZ-a instruktivne naravi, a nakon podnošenja prijedloga kod dužnika je nesumnjivo nastupila (trajna) nesposobnost za plaćanje jer se njegov račun nalazi u blokadi u razdoblju duljem od 60 dana.

Opaska priređivača:
Ovakav stav suda može biti dvojben jer se otvara pitanje kada je uopće prijedlog za predstečaj pravodoban.
Naime, ako predlagatelj u bilo koje vrijeme tijekom prvih 60 dana blokade računa podnese prijedlog za predstečaj, prema ovom stavu suda, sud će mogućom odlukom nakon proteka roka od 60 dana blokade računa, nastaviti postupak kao da je riječ o prijedlogu za stečaj.
Predlagatelj može kontrolirati jedino trenutak kada će podnijeti svoj prijedlog, a ne i trenutak kada će sud donijeti svoju odluku.
U tom smislu, moguće da bi pravilniji stav suda bio cijeniti ovu situaciju prema trenutku podnošenja prijedloga, a ne prema trenutku donošenja odluke suda – kako bi se postigla izvjesnost i pravna sigurnost u smislu pitanja pravodobnosti prijedloga za predstečaj.
Pri tome, prihvatljiv je stav da se zakonom sudu ne može odrediti prekluzivan, nego isključivo instruktivan rok u kojem će sud donijeti određenu odluku, što bi bilo potvrđeno i u duhu gornjeg stava priređivača.v

Komentirajte prvi

New Report

Close