Kad telekom postane banka

Autor: Bernard Ivezić , 22. srpanj 2012. u 22:00

Telekomunikacijski operateri traže dodatne izvore prihoda, a HT bi u Hrvatskoj već početkom iduće godine mogao omogućiti plaćanja putem mobitela

Hrvatski telekom započeo je testiranje NFC tehnologije koja omogućuje plaćanje mobitelom kave, cigareta, novina i drugih sličnih proizvoda. Kartice i gotovina pri tome nisu potrebni.

Ova nova tehnologija u masovnu upotrebu ući će tijekom Olimpijskih igara u Londonu. U Hrvatskoj je HT u svoju ponudu planira uvrstiti početkom iduće godine. No, za HT ulazak u NFC nije samo nova usluga za krajnje korisnike već širenje poslovanja prema platnom prometu. Prethodno se prilagodio novoj zakonskoj regulativi te smije izdavati elektronički novac. I u tome nije jedini, istim putem idu i Vipnet i Tele2 pa sigurno neće trebati čekati dugo na odgovor. No, za razliku od plaćanja parkinga SMS-om, mogućnost plaćanja bilo kakve robe sa mobitelom potpuno je novi izazov za postojeće igrače za velike banke i nišne igrače poput Ersteova MBNET-a. Najveće banke same procesiraju svoje kartice, a tridesetak manjih banaka na tom poslu uspješno surađuje s MBNET-om. Do sada su se svi operateri, čak i najveći, držali podalje od platnog prometa. No, tržište ih sili na promijene. Nekad su mogli bezbrižno živjeti od prodaje impulsa, a danas ubrzano traže nove izvore prihoda jer im temeljno poslovanje stagnira. Stoga se bave prodajom medijskih sadržaja kroz digitalnu televiziju, zatim prodajom sigurnosnih uređaja za domove, softverskih usluga pa sve do iznajmljivanja računala. Uskoro ćemo doznati u kojem će omjeru prerasti u banke što je u ovo doba nelikvidnosti vrlo primamljiv novi izvor prihoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

NFC ili kreditna kartica u čemu je razlika ako moram plaćati proviziju…

Hoće li nuditi potrošačke kredite…. bitan je model plaćanja a ne tehnologija….

New Report

Close