Kad su točno Hrvati postali ovce?

Autor: Saša Paparella,VLM , 03. srpanj 2011. u 22:00

Francuski turist pokazao je razumijevanje za radnike Dalmacijavina koji su ga blokirali u splitskoj luci – u njegovoj bi zemlji neredi izbili nakon prve neisplate plaće

Ovo je vrlo miran prosvjed s obzirom na to da radnici nisu četiri mjeseca dobili plaću, prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju jedan francuski turist, gledajući kako 250 očajnih radnika Dalmacijavina polusatnom blokadom prometa u splitskoj trajektnoj luci pokušava “odgovorne” upozoriti na svoj neodrživi položaj.

Nisu to bile demonstracije, nego prosvjedna šetnja preko pješačkog prijelaza u koloni kojom je luka odsječena od grada. I dok su se turistički djelatnici hvatali za glavu, Francuz je, mirno stojeći pokraj svojeg auta, objasnio zašto simpatizira nepoznate mu ljude zbog kojih će možda zakasniti na trajekt: “Da kojim slučajem francuski radnici ne dobiju plaću, ne bi čekali mjesecima, nego bi nakon dva dana izbio velik prosvjed koji ne bi bio pristojan kao ovaj.” I eto dodatne koristi od naših gostiju – osim što ostavljaju novac otvaraju nam i oči jer sami nismo na vrijeme uvidjeli da su nam narasli i papci i runo. Postali smo ovce. A što bi nam Francuz tek rekao da čuje za radnike koji plaću ne dobivaju godinama? Kako objasniti da se netko diže svako jutro i odlazi na posao na kojem provede ostatak dana, a onda na kraju mjeseca dobije nula kuna i nula lipa? Bolje da tu našu sramotu nikada ne sazna jer bi mu već postojeća solidarnost s radnicima mogla dodatno ojačati pa da odluči nikada više ne kročiti u zemlju obespravljenih kolona.

Komentirajte prvi

New Report

Close