Jadranka Dozan

Jadranka Dozan

Jednom nogom u 2013., drugom u 2011. godini

Već za nekoliko dana Ministarstvo financija Vladi treba uputiti nacrt proračuna za 2013., a još nije zaključen 'clean start' koji je trebao razotkriti ostavštinu Vladi iz 2011.

Matica hrvatskih sindikata okupila je zavidan broj prosvjednika kako bi izrazili svoje neslaganje s Vladinim mjerama štednje.

Kako je rekao predsjednik Matice Vilim Ribić, prosvjeduju "protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu". Za Vladu je to pitanje nužde; u proračunu za ovu godinu nema novca za dosadašnju razinu prava zaposlenih u javnim službama i upravi. No, očito je i da je dijalog sa sindikatima o rezanju prava podcijenjen, a pregovori započeti prekasno. Dio sindikata javnih službi nije pristao dobrovoljno se odreći nekih prava, pa im je Vlada jednostrano otkazala temeljni kolektivni ugovor (uz otkazni rok koji istječe 17. prosinca).

Time se srednjoročno izložila riziku tužbi, ali je kratkoročno osigurala smanjenje izdataka koji su u dosadašnjem dijelu godine upravo kod naknada za zaposlene u najvećem raskoraku u odnosu na planske brojke. Što se tiče rashodne strane, i dalje je upitno hoće li se tekući rashodi uspjeti zadržati u okvirima plana ili će se jednostavno neki planirani izdaci prebaciti u iduću godinu. Kako god bilo, nakon što su se na razini konsolidirane središnje države u prvih sedam mjeseci rashodi pokazali nešto većima (a ne značajno manjima) nego lani, u ostatku godine teško će se poštivati zakon o fiskalnoj odgovornosti bez dodatnih mjera štednje.Izvršnoj vlasti očito do kraja godine neće manjkati fiskalnih izazova vezanih uz ovogodišnji proračun. Istodobno, upravna tijela za financije u Vladi jednom su nogom već u proračunskoj 2013. Ministarstvo financija već bi za nekoliko dana trebalo imati spreman nacrt proračuna za 2013. s projekcijama za sljedeće dvije godine, te ga dostaviti Vladi.

Prema zakonskim rokovima, nacrt plana u Ministarstvu trebaju pripremiti do sredine listopada. Nakon toga slijedi mjesec dana brušenja brojki, a prijedlog proračuna i projekcija Vlada treba utvrditi do sredine studenoga te ga proslijediti Saboru, koji ga treba izglasati do kraja godine.  A premda su u Vladi, uz ovogodišnji proračun, već uvelike zaokupljeni onim za 2013., u nekim segmentima javnih financija još nije zaključena ni 2011. Zbog njezina "razotkrivanja" Vlada je na početku mandata inicirala i famozni "clean start". Razotkrivanje 2011. očekuje se ipak prije planova za 2013.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!