Je li Hrvatska spremna za distribuciju kapitala koju će donijeti tehnologija?

Autor: Bernard Ivezić , 26. listopad 2017. u 22:00

Svijet traži mjesto gdje će moći testirati tehnologije budućnosti bez velikih regulatornih ograničenja, a Saudijska Arabija upravo je pokazala da joj prepreka neće biti ni davanje ljudskih prava jednom robotu, i to ženskom, a ta Sophie je glasnogovornica za Viziju Saudijske Arabije 2030. godine.

Dok u Hrvatskoj društvo muči samo sebe, savija se i presavija u prizemnim ideološkim raspravama, a sve zato što stara garda vještim manipulacijama raspiruje strasti i tako onemogućava da se uzde kapitala prepuste mlađim generacijama koje bi željele stvari pomaknuti nabolje. I to tako da stara garda sprečava jačanje, neovisnost i efikasnost rada državnih institucija, zatim tako što koči razvoj stvarno tržišno orijentiranog gospodarstva kroz podršku očuvanju crony kapitalizma i rasplinjivanju svake inicijative kojoj je cilj podizanje kompetitivnosti i izvoza.

Povratak u srednji vijek 
Uglavnom, dok se u Hrvatskoj o distribuciji kapitala priča u kontekstu 200 obitelji i dvorskim igrama miljenika dvije najjače političke stranke, narativu koji savršeno odgovara srednjem vijeku, dotle se razvijeni svijet priprema za distribuciju kapitala koja nas očekuje sada, u 21. stoljeću. Riječ je o distribuciji kapitala koju ne pokreće stranačka iskaznica već umjetna inteligencija i roboti. Teško je o tome razgovarati s hrvatskim političarima, jer čak i kad s brdovitog Balkana odu u Bruxelles i dalje ne mogu dokučiti zašto se Europska komisija bavi problematikom oporezivanja robota i priznavanja im nekog oblika pravnog subjektiviteta. Iz narativa srednjeg vijeka, koji vlada u glavama hrvatskih političara, jedino što mogu dokučiti je da u metalnoj ljušturi robota zasigurno ne može biti duše. I tu dalje svaka rasprava na tu temu staje.

Grade novi megagrad
Ali od ovog tjedna, uz više od sedam milijardi ljudi, odnosno sve nas koji smo rođenjem stekli ljudska prava, na planeti Zemlji sada živi, obitava ili jednostavno uživa svoja prava, i to jednaka svima nama, prvi robot. U srijedu 25. listopada 2017. godine Saudijska Arabija dodijelila je državljanstvo robotu Sophie. Riječ je o prvom robotu na svijetu koji je dobio državljanstvo neke članice Ujedinjenih naroda. Možemo pričati o tome da je poetska pravda da je robot Sophie, čije je lice modelirano po uzoru na glumicu Audrey Hepburn, dobio državljanstvo upravo u Saudijskoj Arabiji.

Država je to o kojoj se često piše kao mjestu koje ne priznaje mnoga temeljna ljudska prava kako svojih građanki tako ni svih imigrantskih radnika, ali u kontekstu Hrvatske mnogo je zanimljivije da država, koja bi po mnogim značajkama trebala biti uzor srednjovjekovlja ima ambiciju i volju promaknuti se u simbol 21. stoljeća. Sophie je glasnogovornica tamošnje vlade za Viziju Saudijske Arabije 2030. godine. U Hrvatskoj primjerice takvu viziju nemamo.

No, u Saudijskoj Arabiji vizija uključuje otvaranje države prema van i stvaranje pandana Istanbulu, ali koji bi umjesto Europe i Azije spajao Afriku i Aziju. Na spoju dva kontinenta nalazio bi se novi megalopolis koji će nositi naziv NEOM. Neopisivo je mnogo razloga zašto je ta inicijativa dočekana s veseljem. Nije to samo pitanje otvaranja Saudijske Arabije.

Primjerice, Europa ima problema s imigrantima, a ako se na putu od siromašne Afrike prema Europi bude nalazio jedan veliki i pri tome vrlo bogati grad, prvi izbor imigranitima neće trebati biti Europa. Usto, svijet traži mjesto gdje će moći testirati tehnologije budućnosti bez velikih regulatornih ograničenja, a Saudijska Arabija upravo je pokazala da joj prepreka neće biti čak ni davanje ljudskih prava jednom robotu. Konačno, kao i sve što se najavljuje u toj državi, tako je i ova inicijativa financijski vrtoglava. Plan je u nju ubrizgati 500 mlrd. dolara.

Zadržati karte u rukama
Za nas je pak ključan dio da je vladajuća elita u Saudijskoj Arabiji prepoznala nešto što hrvatska politička elita još nije shvatila. Ako želiš preživjeti u budućnosti moraš pratiti tempo sa svijetom i prilagođavati se. To je jedini način da kontroliraš promjenu i da zadržiš karte u svojim rukama.   Ne trebamo ići čak ni do Saudijske Arabije, dovoljno je pogledati Sloveniju.

Tamošnja vlada priprema se u svoje zakonodavstvo ugraditi blockchain i nametnuti se kao globalna top destinacija za blockchain startupe. U idućih nekoliko godina i u Hrvatsku će doći prvi roboti koji će imati državljanstvo neke druge države. Doći će porez na robote, kao i univerzalni dohodak, a blockchain igrači iz Slovenije već dolaze. Institucije srednjeg vijeka s tim se ne mogu nositi. To razumiju čak i u Saudijskoj Arabiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close