Je li GUP jači od Europske komisije

Autor: Tanja Čorak , 09. prosinac 2008. u 22:00

Rijeka i Primorsko-goranska županija u svojim su GUP-ovima na mjestu gdje su sada škverovi predvidjeli isključivo brodograđevnu djelatnost

Čelnik Sindikata metalaca Ivo Marjanović dojma je da EK blagonaklono gleda na sve stavove sindikata – a to je i bio cilj njegova prošlotjedna odlaska u Bruxelles, da upozna suradnike povjerenice EK Kroes kako SMH ne pristaje na bezuvjetne natječaje za privatizaciju – osim na stav koji se protivi dozvoljavanju mogućnosti prenamjene djelatnosti u brodogradilištima.

Dakle, EK bi se mogla složiti s manjim rezanjem kapaciteta navoza od 40 posto, pa i s prijedlogom da država zadrži vlasništvo kontrolnog paketa dok traje restrukturiranje, a tek onda ga ponudi radnicima na kupnju, ali ako se novom vlasniku dozvoli mogućnost da kad kupi brodogradilište može prenamijeniti djelatnost, što je logično.“Ako govorimo o urbanističkom konceptu, nema nikoga na ovom svijetu tko može upravljati prostorom izuzevši lokalne samouprave, jer je to definirano svim hrvatskim zakonima, pa i ustavom. Apsolutno je neprihvatljivo da se na tome inzistira.“ Tim je riječima riječki gradonačelnik Obersnel komentirao stavove EK da prenamjenu djelatnosti na lokacijama brodogradilišta treba ostaviti kao mogućnost novom vlasniku u procesu privatizacije. Rijeka i Primorsko-goranska županija u svojim su GUP-ovima i PP-ima na tome mjestu gdje su sada škverovi, predvidjele isključivo brodograđevnu djelatnost, a i prema jednom tumačenju iz Ministarstva gospodarstva lokalne su razine vlasti zadužene za izdavanje koncesije za obavljanje djelatnosti. S obzirom na gospodarsku krizu koja trese Europu, teško je vjerovati da će Split ili Rijeka blagonaklono gledati na mogućnost da im na tisuće građana ušeta u status novonezaposlenih radnika. Privatizacija hrvatskih brodogradilišta, koja je očita nužnost, otkriva sve više prepreka, a umjesto da bude rješenje problema za gubitašku industriju, samo poprima konture generatora drugih oblika opterećenja za državni i lokalne proračune.

Komentirajte prvi

New Report

Close