Jača podrška na šumi baziranom sektoru

Autor: Marijan Kavran , 03. lipanj 2018. u 22:00

Neka EU sredstva sporo ili nikako pristižu u domaći sektor.

Drvna industrija uistinu dobro radi i čuva zaposlenost ruralnih područja te već godinama ostvaruje rekordne izvozne pokazatelje.

Sve to može biti još i bolje. Sektor želi biti partner Vladi RH u opsežnom oporavku ruralnog prostora i demografski i razvojno zanemarenih područja poput Slavonije ili Like. Budući da sektor prihoduje 14 milijardi kuna a skoro 70 posto ostvaruje se u izvozu naše tvrtke dobro znaju kako funkcionira strano tržište i koliko se treba prilagođavati visokim zahtjevima koje diktiraju najjači. 

Sektor želi poslati dublju poruku o potrebi brzog i sveobuhvatnog društvenog, razvojnog i industrijskog redizajna te potaknuti nadležna tijela na brzo i odlučno djelovanje na provedbi i primjeni europskih industrijskih politika i učinkovitom transferu najboljih praksi, znanja i EU sredstava.

Neka EU sredstva sporo ili nikako pristižu. Dobre lobističke pozicije su izgledne, jer se ova branša isprofilirala kao industrijski lider, a ne kao gubitaš ili sektor slučaj.

Uzimajući u obzir aktualni trenutak i novo preslagivanje odnosa na političkoj sceni može se zaključiti kako su nadležni ministri, a sada i potpredsjednik Vlade Tolušić vrlo skloni honorirati rezultate sektora, što uz činjenicu da je vodstvo Hrvatskih šuma vrlo zainteresirano za stručni dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Mnoge tvrtke u sektoru su ohrabrene za daljnja ulaganja i preuzimanje odgovornosti na najtežim tržištima. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Osim birokratskoga jezika teksta, taj naslov — “Jača podrška na šumi baziranom sektoru”. Pročitajte još jednom to. Zar nije jednostavnije, ako se žele upotrijebiti baš te riječi, ovako: Jača podrška sektoru baziranom na šumi. No fini bi jezik bio ovaj: Jača podrška sektoru baziranu/temeljenu na šumi. Naime, ako je sektor koji je bazirAN/temeljEN na šumi (to nije sektor koji je “bazirani”/”temeljeni” na šumi), odna je upravo to, “podrška sektoru baziranu/temeljenu na šumi”.

New Report

Close