I vlasnici megajahti dobivaju sigurnu luku

Autor: Saša Paparella, VLM , 09. kolovoz 2011. u 22:00

Za razvoj tzv. elitnog turizma nije dovoljo visokim cijenama rastjerati dosadašnje turiste. Bogatiji gost, uz to što je spreman više platiti, za taj novac traži i odgovarajuću uslugu.

Kako živimo u državi u kojoj se niti dubrovački Stradun ne uspijeva ispuniti luksuznim trgovinama, pa se nesuđenoj svjetskoj konkurenciji približio jedino cijenama kave i stambenih kvadrata, očito je da naše lijepe gradove ne uspijevamo pretvoriti u pribježišta svjetske elite. Pogotovo zato jer takvi gosti na odmor idu vlastitim megajahtama, dužima od 30, a ponekad i od 100 metara, kakve niti u jednoj gradskoj marini ne mogu privezati.

Spas za svjetsku elitu je u – otocima. Realizira li se projekt zagrebačke tvrtke Princeza Jadrana, i naš dio Sredozemlja postati će atraktivniji. Ta tvrtka do 2017. namjerava na 12 otoka otvoriti 350 milijuna eura vrijedan lanac luksuznih nautičkih centara, koja bi bili, kako kaže direktor Žarko Galić. “odmorišta a ne samo privezišta”. Na nekim lokacijama (Vis, Korčula, Lastovo) mogle bi se vezati jahte do 100 metara dužine.

I dok dečki iz Princeze Jadrana prolaze mukotrpnu birokratsku proceduru, u crnogorskom Tivtu već je završena prva faza projekta Porto Montenegro, marine u u koju će moći pristati stotinjak megajahti dužine i do 150 metara. Kad se takav brod, velik poput trajekta, otisne iz Tivta, za sada mu je najbolje krenuti prema jugu. Ode li, naime, prema hrvatskim vodama, osjećat će se nasukano, kao kit zalutao u Jadran.

Komentirajte prvi

New Report

Close