I suci u raskoraku, manevriraju na suhom

Autor: Marija Brnić , 05. svibanj 2019. u 22:00

Još jedna odgoda stečaja nad krovnom tvrtkom pulske grupe loša taktika vladajućih.

Dan uoči dolaska u Pazin na Trgovački sud na ročište o otvaranju stečaja krovne tvrtke grupacije, čelni ljudi Uljanikovih tvrtki usuglasili su se i potom izvijestili predstavnike radnika da nažalost više nema razloga na koje se mogu pozivati kako bi zaustavili stečaj. 

Posjet delegacije kineskog brodogradilišta CSIC nije ulio uvjerenje da ih zanima strateško partnerstvo za restrukturiranje brodogradilišta, što je tog dana naznačio i ministar gospodarstva Darko Horvat, a dan ranije po kratkom stečajnom postupku ugašen je Uljanik PIS, tvrtka koja obavlja sve računovodstvene i pravne poslove za cijelu  grupaciju.  Na ročištu suci ipak stečaj Uljanika zaustavljaju, ostavljajući još dva tjedna vremena da se dobije službeni stav iz Kine o interesu za hrvatska propala brodogradilišta.

Ta odluka nije iznenadila, jer se na sudovima u Rijeci i Pazinu u slučajevima Uljanikovih tvrtki prakticira već tjednima i mjesecima. Ranije su suci i sami priznavali kako žele pomoći i ne žele biti "grobari" velike industrije koje su simboli Rijeke i Pule, no jasno je da je ovaj put stečaj odgođen pozivom iz Zagreba.  U škverovima se već mjesecima ne grade brodovi i radnici su na čekanju, no bez PIS-a kompanija tehnički ne može funkcionirati.

Te službe su jedine u cijelosti i obavljale svoje poslove od obustavljanja proizvodnje. Motiv za odgodu odluke mogu možda biti i pregovori koje resorna ministarstva još uvijek vode s Jan de Nulom, kako bi se za milijardu kuna umanjio udar na državni proračun, no puno je više onih koji će u tome prepoznati potvrdu ranijih špekulacija kako će se stečaj Uljanika realizirati tek nakon završetka izbora za EU parlament.  Pokaže li se da je doista posrijedi ta taktika, to je sigurno loša procjena savjetnika vladajućih, koja za njih neće imati pozitivan efekt.

Da se vladajuća politika od početka krize u Uljaniku izmiče od preuzimanja odgovornosti i izbora plana i partnera za restrukturiranje, unatoč ogromnoj financijskoj izloženosti države, nije novost, no od sudaca se očekuje da vode zakonom i ne budu u raskoraku između profesije i lokalpatriotizma. Oni, kao i svi ostali u slučaju Uljanika, nemaju više manevarskog prostora. Manevriraju na suhom. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

raskorak ili ne raskorak, 13.05. treba biti dokazana deblokada računa, tj.plaćeno oko 160 milijuna kuna ili sudac otvara stečaj… pa da vidimo ima li tu pravih ulagača u uljanik ili su “ulagači” samo burekđije koji kupuju prodaju dionice po 1 kn sve dok firma ne ode u stečaj, a što će vjerojatno biti već za 7 dana

http://www.ishipoffshore.com/html/1/2019-04-30/9333.htm

Fatalna hrvatska novinarka u raskoraku sa kineskim kolegicama.

New Report

Close