I nebo diglo ruke od hrvatske ekonomije

Autor: Goran Borković , 10. studeni 2010. u 22:00

Umjesto dvjestotinjak svećenika i dužnosnika na misi u jasenovačkoj crkvi održanoj za oporavak gospodarstva okupilo ih se tek dovoljno da se skup održi

Oče naš, koji jesi na nebesima, prosvijetli nam fiskalnu politiku. Učini da nam strategija, kako ova kratkoročna, tako i ona dugoročna, bude učinkovita. Spasi nas od deficita i recesije te blagošću svojom učini da se povećaju strana ulaganja! I ne zaboravi otpustiti dugove naše, i vanjske i unutarnje, pa ćemo ih i mi otpustiti dužnicima našim. I ne uvedi nas u napast nego izbavi od MMF-a. Amen!

Otprilike je tako trebalo izgledati misno slavlje koje je u jasenovačkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Nikole priređeno za oporavak gospodarstva u Hrvatskoj. Međutim, umjesto očekivanih dvjestotinjak svećenika i viđenijih državnih dužnosnika na ovom skupu s dobrom namjerom okupilo se njih jedva dovoljno da misa uopće bude koncelebrirana. Drugim riječima, završila je fijaskom!Zlobnici bi rekli da je tako i sam Bog na nebesima digao ruke od ovog teritorija koji je tako ljubomorno čuvao za sebe, kako se domovini tepalo još tamo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ako su i njegovi vjerni poklisari, kao i zemaljski predstavnici, odustali od spasa “ostatka ostataka” hrvatskoga gospodarstva, odlučio je i on ostati skrštenih ruku te udubno zavaljen u fotelju pratiti što se događa i hoće li onaj njegov pali anđeo, skriven u ruhu MMF-a, učiniti još jednu spačku. Zato nije ni čudno što premijerka Jadranka Kosor s opatijskog skupa ekonomista vapi kako Vladu “u provedbi većine mjera nitko ne podupire, niti u minimalnim izmjenama određenih zakona niti u bilo čemu drugom”. Međutim, unatoč ignoriranju s kojim se susreće na svim razinama, pa i onim od donedavno vjernog stada, vladajući ne žele odustati od započete staze. “Mi smo na putu da stignemo na put izlaska iz recesije”, poručila je odlučna premijerka, ne skrivajući otvoren prijezir prema zlim silama pod krinkom MMF-a koji je hoće skrenuti sa zacrtane staze. “Ne trebate nam. Hrvatska može bez vas”, oštro je zaprijetila nikad odlučnija da, ako treba, i sama prijeđe put kojim je pošla, pa čak ako pritom i država crkne. Jer ako je već Bog digao ruke, misli ona, neka onda sve ide kvragu!

Komentari (2)
Pogledajte sve

Molitva je na mjestu.

Da li pod “misnim slavljem” zapravo mislite na skup u Opatiji?

New Report

Close