I državnim fondovima treba Vjetrenjača

Autor: Saša Paparella,VLM , 22. ožujak 2012. u 22:00

Kad bi podaci o poslovanju državnih fondova, za koje ne znamo ni koliko ih ima, bili objavljeni na internetu, lakše bi se primijetile i eventualne malverzacije

Kao što se bloger Marko Rakar pozabavio javnom nabavom i na Vjetrenjaci.org objavio sve podatke do kojih je uspio doći, tako bi se neki drugi dragovoljac, kad već država to nije učinila, trebao prihvatiti prikupljanja informacija o proračunskom novcu izvučenom preko raznih fondova.

Jučer smo opširno pisali o Fondu za razvoj i zapošljavanje (FRZ), koji je tvrtkama povezanim s Miroslavom Kutlom dodijelio ukupno 39,8 milijuna kuna. Zbog 14 milijuna kuna kredita vukovarskom Eko gradu početkom tjedna pritvoren je Petar Tonković, posljednji predsjednik Uprave FRZ-a. Novac Eko gradu davali su i drugi: Fond za zaštitu okoliša, koji je vodio Vinko Mladineo, pomogao je sa 1,2 milijuna kuna toj tvrtki čiji je vlasnik Davor Vlajčević, a direktor Antun Crlenjak, dvojac koji je sada, skupa s Tonkovićem, zadržan u jednomjesečnom pritvoru. Na desetke milijuna kuna dobio je od FRZ-a, ali i raznih drugih fondova i od HBOR-a, s Kutom povezani vukovarski Berg, Međutim, čak i kad doznate da je određena tvrtka primila državnu pomoć, gotovo je nemoguće provjeriti koliko su i pod kojim uvjetima novca dobili. Iz HBOR-a nismo dobili odgovor na pitanje koga sve kreditiraju, a popis oko 200 tvrtki korisnica kredita FRZ-a čekali smo mjesecima. Kad bi podaci o poslovanju državnih fondova, za koje ne znamo ni koliko ih ima, bili objavljeni na internetu, lakše bi se primijetile i eventualne malverzacije. Tada bismo napokon doznali tko je, zašto i iz koliko izvora dobivao državni novac i gdje je taj novac završio. Kod Eko grada znamo da je tih 14 milijuna kuna namijenjenih “farmi kobila” u Zagorju otišao Vlajčevićevoj tvrtki Vilinske poljane, a ostatak ravno u Kamensko, koje je 2008. dobilo 5,9 milijuna kuna poticaja namijenjenog tekstilnoj industriji i na kraju završilo u stečaju. U ovoj državi nikome nije čudno kad novac za podizanje farme kobila dobije Eko grad, registriran za proizvodnju plastičnih masa, pluta i slame. Istodobno Vilinske poljane, koju su na trgovačkom sudu registrirane za uzgoj konja, magaraca, mula i mazgi, kupuju goleme pakete dionica tekstilca Kamenskog. Zahvaljujući gusto ispletenoj mreži u kojoj su se našli i državni fondovi i fantomske tvrtke, možda tek jednog dana, kad proradi neka Vjetranjača 2, doznamo da su, primjerice, Vilinske poljane dobile milijune kuna državnih poticaja za jačanje transparentnosti tržišta i borbu protiv korupcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close