Hrvatsko zagorje imat će velike koristi od dolaska kineskih zdravstvenih turista

Autor: Siniša Malus , 09. listopad 2019. u 22:00

Zbog izrazito snažnog rasta broja Kineza koji traže jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu u inozemstvu nije slučajno da su kineski investitori svoje prve projekte u Hrvatskoj odlučili realizirati u sektoru zdravstvenog turizma – u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu.

Zdravstvo je jedna od hrvatskih bolnih tema. Posebno u posljednje vrijeme. Svjedoci smo odlaska liječnika i prave pobune zdravstvenih radnika koji, potpuno razumljivo, traže bolje uvjete rade. I pritom ne misle samo na sramotno niske plaće već i (možda i više) na katastrofalnu organizaciju zdravstvenog sustava. U tom kontekstu možda će čudno zvučati ideja kineske poduzetnice Jiang Yu koja je ovih dana otkrila plan da u Hrvatsku dovede stručnjake iz područja tradicionalne kineske medicine. 

Osnivačica kompanije Z-Run Wellton Industry Jiang Yu najavljuje kako u Krapinskim Toplicama želi izgraditi prvi Centar tradicionalne kineske medicine u Hrvatskoj.  Njezina kompanija nedavno je u Pekingu potpisala sporazum o strateškoj suradnji sa Svjetskom federacijom kineskih medicinskih društava. Zamjenik glavnog tajnika ove organizacije Chen Lixin ovih je dana posjetio Hrvatsku i svoje planove predstavio u Ministarstvu zdravstva. Planirano je da se u Zagrebu u drugoj polovici studenoga organizira i konferencija na kojoj bi se detaljnije govorilo o tradicionalnoj kineskoj medicini i mogućnostima njezine primjene u Hrvatskoj. 

Dolaze najbolji liječnici
Planirano je da se u Hrvatsku dovedu najbolji kineski liječnici, a oni će učiti i domaće liječnike. Za početak će u Centru u Krapinskim Toplicama raditi četiri kineska liječnika i jedan domaći.  Kada dovoljno nauče o tradicionalnoj kineskoj medicini, ostat će jedan glavni kineski liječnik i četiri lokalna liječnika. Prvi liječnici bi se na besplatnoj pokaznoj praksi tradicionalne kineske medicine trebali pojaviti već u studenome, najavljeno je proteklog tjedna na sastanku kineskih investitora s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem.

Krapinske Toplice, a o tome se govorilo i na nedavnom Danu velikih planova, nameću se kao gotovo idealno mjesto za pozicioniranje tradicionalne kineske medicine u Hrvatskoj. Voda Krapinskih Toplica je ocijenjena kao šesta najkvalitetnija termalna voda Europe. Termalna voda izvire iz četiri izvora. Dodatno zapošljavanje izgledno je u Hrvatskom zagorju. Svakako sjajna vijest i poticaj obrazovnom sustavu da za tržište rada pripremi kvalitetan medicinski kadar.

Skupo je biti bolestan u Kini
Na državnoj razini nešto se pokrenulo još u srpnju prošle godine kad je potpisan i Plan suradnje između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Nacionalne komisije za zdravstvo Narodne Republike Kine u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018.-2020.g. Planom je definirana suradnja u području zdravstvene politike, stručnog i znanstvenog istraživanja, prevencije bolesti, zdravog starenja, primarne zdravstvene zaštite, tradicionalne i transplantacijske medicine, e-zdravstva, zdravlja majke i djeteta, organizacije zdravstva, održivog financiranja, kriznih medicinskih situacija te području sigurnosti hrane ne-životinjskog porijekla. 

U travnju ove godine u Poliklinici Medikol otvoren je prvi Demo centar kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma.  Riječ je o prvom projektu zdravstvenog turizma između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske koji je dobio i formalnu podršku na nedavno održanom summitu u Dubrovniku u sklopu Inicijative 16 + 1. U poliklinici Medikol će tri kineska liječnika različitih specijalnosti primati pacijente svaki dan, a također se planira dolazak više liječnika iz Kine.

U širem smislu, zdravstveni turizam velika je prilika za Hrvatsku kada govorimo o kineskim turistima. Kineski javni zdravstveni sustav nikad se nije uspio dovoljno razviti da ponudi kvalitetnu, a povoljnu zdravstvenu uslugu za svoje mnogobrojno stanovništvo (čak i najosnovniju), a s pojavom privatnih bolnica u Kini zdravstveni sustav i usluge liječenja su postale vrlo komercijalne.  Biti bolestan u Kini je zapravo vrlo skupo "zanimanje", a to postane jasno već pri prvom ulasku u kinesku bolnicu gdje ste s ulaza prvo usmjereni prema – blagajni. Srednje imućni te bogatiji sloj Kineza sve više shvaća da jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu mogu dobiti izvan granica svoje države.

Nužno je poboljšati smještaj
Izrazito snažan rast broja kineskih zdravstvenih turista koji su putovali u inozemstvo započeo je prije 10-ak godina, a iako pouzdane statistike ne postoje, kineska državna agencija China Tourism Academy u svojem izvješću iznosi kako od 2009. godine Kina bilježi godišnji rast ovoga tržišta između 30 i 150 posto svake godine. Brojke govore kako je u 2016. godini 500.000 Kineza putovalo u inozemstvo iz medicinskih razloga, u 2017. gotovo milijun, a u 2018. godini 1,4 milijuna.

Pretpostavka je da su stvarni podaci barem dvostruko veći s obzirom da se detaljniji razlozi putovanja u inozemstvo nigdje sustavno ne bilježe. Stoga nikako nije slučajno da su kineski investitori svoje prve investicijske projekte u Hrvatskoj odlučili realizirati upravo u sektoru zdravstvenog turizma – u Krapinskim Toplicama i Kumrovcu.  Hrvatsko zagorje sa svojim prirodnim okruženjem, termalnim vodama, kvalitetnim zrakom, domaćom hranom, svakako može izvući značajne koristi od Kineza. Zato je nužno podići kvalitetu smještajnih kapaciteta u tom dijelu Hrvatske. Gospođa Yu to je shvatila i gotovo da i nije mogla odabrati bolju točku Hrvatske za kvalitetan ulazak na investicijsku scenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close