Hrvatska zaostaje zbog visokih cijena

Autor: Jadranka Dozan , 28. lipanj 2011. u 22:00

Hrvatski BDP po stanovniku viši je nego u Poljskoj i Mađarskoj, ali kod njih su cijene prosječno niže pa je BDP prema paritetu kupovne moći veći nego kod nas

Novi podaci Eurostata o razinama cijena u Europskoj uniji dali su dio odgovora zašto su iza Hrvatske razinom BDP-a po stanovniku prema paritetu kupovne moći samo četiri od 27 zemalja.

Uz znatan zaostatak Rumunjske i Bugarske Hrvatska je prema tom pokazatelju BDP-a za 2010. bila još ispred Litve i Letonije, s tim da je godinu prije bila i korak ispred Poljske i Estonije koje su je nakon lanjskog rasta ekonomije pretekle. U svim spomenutim zemljama izuzev Estonije razine cijena su u odnosu na prosjek 27 članica EU niže nego u Hrvatskoj, a to je slučaj i s još nekoliko članica EU iz srednje i istočne Europe. Dok su u nas cijene na 74 posto onih u EU, u Češkoj su na 72, u Slovačkoj na 71, a u Mađarskoj na 65 posto. Tako su neke od njih i s manjim iznosom BDP-a po stanovniku izraženog u eurima ispred Hrvatske razinom BDP-a prema paritetu kupovne moći. U Hrvatskoj je, naime, BDP po stanovniku lani iznosio 10.400 eura i prema tom kriteriju je ispred Poljske (9300 eura) ili Mađarske (9800 eura), no kako su u njima cijene u prosjeku niže, BDP po stanovniku im je prema paritetu kupovne moći u odnosu na prosjek EU nešto veći nego u Hrvatskoj. U odnosu na većinu postsocijalističkih zemalja Hrvatska već uobičajeno ima više razine cijena (ali i plaća). Utješno je što bi Hrvatska pri ulasku u EU u tom dijelu trebala imati manji pritisak.

Komentirajte prvi

New Report

Close