Hrvatska - na kraju ili na početku puta?

Kad prebrodimo aktualnu ekonomsku krizu i opet zabilježimo rast, Hrvatska će uživati potpunu korist od članstva u EU, najambicioznijem političkom projektu u povijesti

Hrvatska je prešla dug put. Zemlja koja se prije jednog desetljeća prijavila za članstvo u EU-u temeljito se promijenila - nabolje. Bilo je to izazovno putovanje, ponekad i po neravnom terenu, ali Hrvatska je znala svoje odredište i čvrsto je držala upravljač. Ipak, pristupanje nije kraj putovanja, nego zapravo početak novoga. Ako Hrvatska želi uživati punu korist od članstva, ne smije dopustiti da uspori.

Nakon ovog zahtjevnog razdoblja kušnje Hrvati se mogu s pravom upitati zašto bi njihova zemlja trebala pristupiti Uniji u kojoj će se morati odreći dijela suvereniteta. Na to pitanje treba odgovoriti i zato što će se Hrvati na referendumu morati odlučiti za EU ili protiv. Hrvati bi također mogli imati na umu nevolje euro zone. Ako bih nešto htio poručiti, to je da se trud koji su Hrvati uložili u dobivanje članstva u EU-u isplatio. EU je jedan od najambicioznijih, najhrabrijih i najpravednijih političkih projekata u svjetskoj povijesti. Iako su ovo za Uniju teška vremena, ona će iz njih izaći još jača. Hrvati će imati koristi, ali će i pridonijeti stvaranju europskog ideala. Pristupit će prostoru slobodnog kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala, koristiti fondove za financiranje istraživanja, inovacija, obrazovanja, prometne i energetske infrastrukture, te ostvariti pristup velikom tržištu u kojemu je konkurencija zajamčena, što će rezultirati nižim cijenama i većim mogućnostima za potrošače, radnike i poduzetnike. Hrvati će postati članovima zajednice koja se temelji na vrijednostima, koja poštuje i zagovara ljudska prava i vladavinu prava. Hrvatska više neće samo primati i usvajati europsko zakonodavstvo, nego će pomagati u njegovu stvaranju. Hrvatski čelnik sudjelovat će u sastancima na vrhu na razini EU-a na kojima se odlučuje o politikama našeg bloka u kojemu je više od 500 milijuna ljudi i koji ima bruto nacionalni dohodak veći od SAD-a. Kad prebrodimo krizu i opet zabilježimo rast, Hrvatska će uživati potpunu korist od članstva u EU-u. Međutim, kao građanin nekadašnje zemlje kandidatkinje, također bih htio s vama podijeliti iskustvo koje bi vam moglo olakšati integraciju. Prvo, EU je onakva kakvom je sami stvorite. Hrvati će morati držati korak u pogledu reformi kako bi dodatno povećali gospodarsku konkurentnost. Te reforme važno je provesti neovisno o članstvu u EU-u. Drugo, siguran sam da će Hrvatska održati obećanje o jačanju integracije na širem području Balkana te da će služiti kao uzor. Kao što ćete spoznati 1. srpnja 2013., ono što se činilo krajem dugog putovanja nije ništa drugo nego početak novog putovanja.

Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta

Komentari (6)
 • twrr
  twrr 21:18 2.11.2011.

  Savez sa britancima, francuzima i nizozemcima?
  Pa te je deset puta gore od bivše države!
  Pokraj zgrade HRT-a uz slavonsku aveniju kampiraju branitelji i zanimljivo je čitat njihove ispisane parole.
  To je tako kad kratkovidni i neobrazovani vode državu a isti takve će doći na vlast.

 • madeira
  madeira 19:05 2.11.2011.

  Georg


  Ako mislite da ćemo sami moći vratiti 42 milijarde eura bez pomoći EU, da ćemo zaposliti u narednih deset 300000 stanovnika, osigurati dostojno liječenje u bolnicama, osigurati konkurentnost domaćih tvrtki u odnosu na iste u svijetu, osigurati dostojnu starost umirovljenicima, uvesti vodovod i kanalizaciju u svaki hrvatski dom, onda sam i ja sa vama.

  kolega, ne znam koliko ste putovali po tzv novim clanicama europske unije, ja sam bio u vise navrata u Poljskoj, znate li da su tamo zatvarane bolnice pored vecih gradova , recimo 30-ak kilometara udaljene radi stednje.?
  nema mjesta u bolnicama , ako zena ide radjati brine se dali ce imati doktora ili samo medicinsku sestru jer stede na doktorima….
  jeste se vozili Poljskim zeljeznicama ? ;( uzas , strasno … mozete putovati recimo na udaljenosti od Zagreba do Splita vlakom koji kod nas ide iz Zagreba za Zabok ;( mozete stajati tih 400 km
  koliko kilometara autoceste imaju Poljaci? jako malo …stednja , nema se za investicije a koliko su dugo u eu ?
  place su manje nego kod nas , pricam o prosjecnim placama..a cijene su tu negdje istina manje ali kada bi se preracunalo u postocima imaju manje…
  cijene plina ? nema drzavnih subvencija kao kod nas …stede na grijanju…placa se puna cijena.
  voda? takodjer tako ….struja? isto tako..

  a kako im je bilo prije recimo desetak godina? kazu poznati puno bolje ….sa prosjecnom placom su si mogli priustiti puno vise ..

  kazu da Poljska jedina nije imala krizu u eu…..papirnato istina …ali ono kaj narod osjeca to je vec druga prica…
  kaze se za statistiku da se moze citati kako kome odgovara i prikazati na vise nacina..:) :(

  prije desetak godina ja sam bio prvi da udjemo u eu, ali na svoju srecu igrom prilika sam proputovao dosta po europi zadnjih desetak godina i nazalost ili na srecu se totalno preokrenulo moje misljenje o istoj…

  slicna stvar vam je i u Bugarskoj,Rumunjskoj , Slovackoj… Ceska je nesto drugo i malo ljepsa prica
  kao i u zivotu niti jedan "bogatas" vam nece nista dati besplatno , sve se vraca sve se placa :)
  lp

 • sccot
  sccot 18:56 2.11.2011.

  Georg


  Ako mislite da ćemo sami moći vratiti 42 milijarde eura bez pomoći EU, da ćemo zaposliti u narednih deset 300000 stanovnika, osigurati dostojno liječenje u bolnicama, osigurati konkurentnost domaćih tvrtki u odnosu na iste u svijetu, osigurati dostojnu starost umirovljenicima, uvesti vodovod i kanalizaciju u svaki hrvatski dom, onda sam i ja sa vama.

  Svaka čast!!
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve