Gospodarstvo je žilavo, ali bez hitne akcije neće moći još dugo

Autor: Vladimir Nišević , 28. kolovoz 2014. u 22:01

Od svih dosadašnjih vlada puno smo čuli, ali podaci koje iz godine u godinu donosimo u pregledu 505 vodećih kompanija pokazuju kako to, nažalost, ostaju samo velike riječi.

Iako se u nekim trenucima čak i činilo, barem prema sramežljivim svjetskim trendovima, kako bi moglo biti bolje, 2013. godina i neće ostati upamćena po dobru među hrvatskim gospodarstvenicima.

To pokazuje i pregled poslovanja 505 tvrtki iz realnog sektora koji ove godine donosimo u suradnji s analitičkom tvrtkom Bisnode. Ljestvica na kojoj je poredak kompanija složen prema ostvarenom prihodu u prošloj godini pokazuje kako je malo njih ostvarilo rast u odnosu na godinu prije, a kako je većina, nažalost, poslovala s nižim prihodima nego 2012. Slična situacija je i s kompanijama s ljestvice najboljih izvoznika, a dozu optimizma, kao i svake godine dosad, donosi jedino ljestvica najbržerastućih tvrtki – onih 150 koje su ostvarile veliki prihodovni skok u 2013. u odnosu na 2012. godinu. Rezultati poslovanja vodećih tvrtki su očekivani. Naime, na postojeći negativni trend već niz godina upozoravaju vodeći hrvatski gospodarstvenici, ali i Poslovni dnevnik.

Samo kroz godišnje izdanje Top 505, od početka krize 2008. godine do ovog današnjeg izdanja, svaki puta upozoravali smo na nekoliko zabrinjavajućih, ali iz godine u godinu prisutnih činjenica. Prva od njih su veliki nameti, ne samo oni porezni već i oni prafiskalni, koji iz godine u godinu narušavaju i ovako ne baš dobru ukupnu gospodarsku bilancu. Drugi je problem nelikvidnosti koja uz sebe ne povlači samo probleme u poslovanju vodećih kompanija nego i za sobom prema dnu, često i u propast, vuče i niz malih i srednjih kompanija koje nisu na ljestvici 505 najboljih, ali čine osnovno vezivno tkivo domaćega gospodarstva. Treći veliki problem je slaba, a u nekim situacijama i nikakva gospodarska politika svih dosadašnjih vlada. To ne znači da nismo čuli puno velikih riječi, ali podaci koje iz godine u godinu donosimo u pregledu 505 vodećih kompanija pokazuju kako to, nažalost, ostaju samo velike riječi.

Naravno, mnogi bi mogli zaključiti, a i s njima se možemo složiti u određenoj mjeri, kako je uz pesimizam koji nas prati iz dana u dan pravo osvježenje vidjeti da 505 kompanija u Hrvatskoj još uvijek posluje s pristojnim prihodima, a neke od njih i s ostvarenom dobiti. Snažan je to argument koji na trenutak može povesti u krivom smjeru iz samo jednog banalnog razloga – ovo nije prvo izdanje Top 505 i, ako pogledamo nekoliko prethodnih izdanja ne vidimo ono što je ipak osnovni cilj svake tvrtke, bez obzira na njezinu veličinu, a to je rast. Njegov nedostatak ozbiljno je upozorenje, a ljestvica Top 505 vodećih kompanija samo je pokazatelj koliko je gospodarstvo žilavo. Izostanak rasta prije svega je upozorenje vlastodršcima kako se što hitnije gospodarska politika mora mijenjati. Prihodi tvrtki s ljestvice 505 pokazatelj su kako se može opstati i u teškim vremenima i bez ikakve podrške. Međutim, pregled više izdanja Top 505 pokazuje kako se bez odlučnije akcije tako neće moći još dugo. Tako ovo izdanje Top 505 postaje pohvala poduzetništvu, ali i još jedna u nizu opomena i podsjetnika onima na vlasti kako trebamo promjene. U suprotnom i iduće godine Top 505 bit će samo sve gore navedeno, ali bez rasta. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Objavite IME i PREZIME onih koji KOĆE NAPREDAK !!!

zašto slovenci mogu , a mi smo impotentni ?

New Report

Close