Glavni likovi postali parodija sebe samih

Autor: Mislav Šimatović , 21. prosinac 2015. u 22:01

Maske su pale. O reformama, ako ih se još netko sjeća, 
pričalo se samo prvi tjedan nakon izbora. Novi izbori jedina su razumna opcija.

U ozračju dobrog skeča odvijaju se pregovori o formiranju nove Vlade.

Tik pred izbore Milanović je HDZ nazvao travestijom, da bi se nepuna dva mjeseca kasnije politička scena pretvorila u burlesku, u kojoj su glavni likovi, s njime na čelu, parodija sebe samih. Ovo sad više nije zajebancija. Maske su pale i, bez obzira na to hoće li Most nastaviti samostalne pregovore sa SDP-om, ili će Karamarkovo prihvaćanje slamke spasa rezultirati ponovnim odugovlačenjem, novi izbori jedina su razumna opcija. Sada ili za koji mjesec, svejedno.

I to iz nekoliko razloga. O reformama, ako ih se još netko sjeća, pričalo se samo prvi tjedan nakon izbora. Ubrzo su novinske stupce počeli puniti konspirativni sastanci, trgovanje mandatima, stranačke egzekucije i spekulacije o velikoj koaliciji. O budućem teritorijalnom ustroju, o tome što će se poduzeti na monetarnom i fiskalnom planu, kako reformirati pravosuđe i javnu upravu – više ni slova!

Prevrtljivošću, gaženjam vlastitih riječi i nepoštivanjem odluka stranačkih tijela politički lideri u ovih mjesec i pol dana izgubili su svaki kredibilitet. U usproredbi s njima, Ivica Račan sa svojim “odlučno, možda” doimao se poput Winstona Churchilla s početka Drugog svjetskog rata.

Osim toga, bez obzira što je ekonomija u ovom trenutku iznimno važna tema, ona nikako nije jedina. Ako izuzmeno činjenicu da su na ekonomskom planu i lijeva i desna politička opcija lišene bilo kakve ideološke inklinacije, potoji više društvenih pitanja u kojima se ni jedni ni drugi nikada neće složiti. Možemo samo zamisliti kako bi izgledala sjednica vlade na kojoj bi Mostov ministar socijalne politike predlagao izmjene Obiteljskog zakona?!

Komentari (1)
Pogledajte sve

Četvrt kartice teksta potpuno besmislene teze. Ajde barem je kratko trajalo. Glavni problem većine analitičara čije bulažnjenje imamo prilike slušati zadnjih mjesec dana je da imaju pamćenje zlatne ribice pa uspijevaju zanemariti političku sliku zadnjih 2 mandata. Naime, uskoro ćemo biti bez Ustavnog suda jer SDPHDZ već 4 godine nije izglasao ni jednog jedinog ustavnog suca. Taj Ustavni sud je srušio preko nekoliko zakona SDP vlade. Dakle, država već ne funkcionira jer se HDZSDP izmjenjuje na silovanju demokracije i uhljebljivanju svojih kadrova. Ovo što radi MOST je kvantni skok iz početnog stanja. Reforme se temeljito raspravljene, dokumentirane, a sada treba dogovoriti tim i prioritete. To je najkompleksniji dio priče i da – može i ne uspjeti, Einsteine.

New Report

Close