Gazprom ruši Molov plan spajanja plinskih mreža

Autor: Dalibor Klobučar , 29. siječanj 2008. u 06:30

U srednjoeuropskom plinskom čvorištu Baumgartenu Gazprom dobiva 50% udjela

Kada su generalni direktor OMV-a Wolfgang Ruttenstorfer i potpredsjednik OAO Gazproma i prvi čovjek Gazprom exporta Aleksander Medvjedev potpisali Sporazum o suradnji kojim je dogovoreno da će Gazprom dobiti 50 posto udjela u srednjoeuropskom plinskom čvorištu Baumgarten, čime će ono postati najveća platforma za trgovinu plinom u kontinentalnoj Europi – postalo je jasno da Molova inicijativa o gradnji 27.000 kilometara plinovoda spajanjem plinovoda Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bugarske, BiH, Rumunjske i Srbije – pada u vodu. Kako su domaći stručnjaci i predviđali, mađarski pokušaj da plinsko čvorište iz Austrije presele k sebi OMV-ovi menadžeri su prepoznali, te za obranu od jakog Mola stvorili pakt s najvećim – ruskim Gazpromom koji je nedavno postao najveća plinska kompanija na svijetu.

Prekretnica u suradnji
Prilikom potpisivanja Ruttenstorfer je zadovoljno kazao da je sporazum prekretnica u suradnji OMV-a i Gazproma staroj 40 godina. OMV je, naime, još 1968. postala prva kompanija zapadne Europe koja je sklopila sporazum o opskrbi plinom s bivšim Sovjetskim Savezom. To je partnerstvo znatno ojačano u rujnu 2006. kada je sporazum o opskrbi plinom produljen do 2027., s ukupnim kapacitetom od 150 milijardi kubika prirodnog plina, a sada je produbljen potpisanim Sporazumom o suradnji. Sporazum pak predviđa da će Gazprom dobiti 50-postotni udio u Central European Gas Hubu, podružnici OMV Gas Internationala, koja je već sada jedno od tri najveća trgovinska čvorišta plina u kontinentalnoj Europi. Cilj je proširiti ga i dodatno razviti u najveće trgovinsko čvorište u kontinentalnoj Europi uspostavom međunarodne tržnice. Kao takav, Central European Gas Hub znatno će pridonijeti povećanoj likvidnosti na tržištu prirodnog plina kontinentalne Europe. Da je zaista tako, pokazuju podatci da su samo u 2007. prodane količine plina dvostruko veće od onih u 2006., te u prosjeku iznose 1,5 milijardi kubika mjesečno. Partnerstvo s Gazpromom će dodatno ojačati sigurnost opskrbe preko čvorišta Baumgarten te će istovremeno osiguravati likvidnost za kratkoročne trgovačke aktivnosti. “Ovaj je sporazum još jedan dokaz učinkovite izvozne politike Gazproma. Ponovno smo svjedoci velikog Gazpromova doprinosa očuvanju europskih zaliha prirodnog plina”, naglasio je Medvjedev, na što u Budimpešti sigurno nisu reagirali s odobrenjem. Bilo kako bilo, sporazum podrazumijeva i projekte o zajedničkom skladištenju plina kojima će se dodatno ojačati položaj srednjoeuropskog čvorišta plina i stvoriti mogućnost dodatnog povećanja njegovih usluga. Zahvaljujući tome, u budućnosti će se pojačati sigurnost opskrbe i skladištu omogućiti prilagođavanje zahtjevima klijenata vezanih uz fleksibilnost. Zajedničkim projektom skladištenja partneri namjeravaju pružiti usluge regiji u okolici čvorišta Baumgarten i susjednim zemljama. Potencijalni projekti ocjenjivat će se prema budućim studijama izvedivosti. Suradnjom se povećava važnost uloge OMV-ova skladišta plina Baumgarten, jedne od najvažnijih stanica za uvoz ruskog plina u Europi, kao fizičkog čvorišta prirodnog plina za Središnju Europu. Central European Gas Hub (CEGH), podružnica je u potpunom vlasništvu OMV Gas Internationala i jedno od najvažnijih čvorišta za prirodni plin u srednjoj Europi. CEGH pruža platformu za međunarodno trgovanje plinom u Baumgartenu te ostalim graničnim točkama austrijske mreže.

Najveće čvorište
U 2006. CEGH imao je obujam trgovine od 7,7 milijardi kubika – trostruko više od prethodne godine – čime je postao jedno od tri najveća plinska čvorišta u kontinentalnoj Europi. Taj je položaj dodatno ojačan u prvih nekoliko mjeseci 2007., a mjesečni obujam trgovine iznosi približno 1,5 milijardi kubika. Kontinuiranim širenjem asortimana usluga te osnivanjem međunarodne tržnice s Gazpromom kao potencijalnim partnerom, CEGH-ov je cilj širenje Baumgartena u najveće čvorište u kontinentalnoj Europi. Najvažnija čvorišta u kontinentalnoj Europi sada su Huberator (Belgija) s prosječnom mjesečnom prodajom u 2007. godini od približno 3,2 milijardi kubika (bcm), zatim TTF (Nizozemska) s približno 2,5 milijardi kubika, PSV (Italija) i PEG (Francuska), svaka s približno milijardom kubika (1 bcm).

Komentirajte prvi

New Report

Close