Europa ne brine zbog Fedove odluke o podizanju kamata

Autor: Ivana Kovačić , 16. rujan 2015. u 22:00

U protekla dva tjedna, fokus investitora je ponajviše bio na događajima u SAD-u i utjecajima na Fedovu monetarnu politiku.

Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je obilježeno volatilnošću koja je vladala tržištima, a koja je bila povezana prvo s neizvjesnostima oko grčkog refinanciranja dugova, a potom zabrinutošću oko kineskog gospodarskog rasta.

U protekla dva tjedna, fokus investitora je ponajviše bio na događajima u SAD-u i utjecajima na Fedovu monetarnu politiku.

Naime, u srijedu je započelo dvodnevno zasjedanje američkog Feda koje će završiti današnjom odlukom o monetarnoj politici i govorom čelnice Feda na konferenciji za novinare. Ključno pitanje je hoće li Fed danas, po prvi puta nakon više od devet godina, podići bazični kamatnjak i tako prekinuti ciklus monetarne relaksacije.

Konsenzus očekivanja pokazuje da je vjerojatnost Fedovog podizanja bazičnog kamatnjaka na ovom sastanku tek oko 30 posto, nasuprot očekivanjima od oko 50 posto koliko je bilo u kolovozu, a do čega je došlo zbog rasta globalne volatilnosti povezane s rastućom zabrinutošću oko spomenutog usporavanja kineskog rasta.

Nakon dugo očekivanih podataka s američkog tržišta rada za kolovoz nije došlo do značajne promjene u tržišnim očekivanjima. Naime, i prije objave broja novozaposlenih u kolovozu (4. rujna), očekivanja su pokazivala da postoji oko 30 posto vjerojatnost da se Fed odluči na promjenu monetarne politike.

Napredak na tržištu rada

Nakon što su izašli podaci o zaposlenosti, rezultati su bili mješoviti pa tako i pozicioniranje investitora, a vjerojatnost se zadržala oko spomenutih 30 posto. Podaci su pak razočarali u broju novozaposlenih u kolovozu (173.000 nasuprot očekivanim 215.000), no istodobno je stopa nezaposlenosti pala za 0,2pb na 5,1 posto, što je u skladu s Fedovim željama da se vidi kontinuirani napredak na tržištu rada.

Potonje je bilo jedno od uvjeta za Fedovo podizanje bazičnog kamatnjaka, dok je drugi uvjet bio očekivanje da će se inflacija vratiti prema ciljanoj stopi od oko 2 posto u srednjem roku. Retorika Janet Yellen, čelnice Feda, kao i ažurirane ekonomske projekcije (takozvani Fedovi “dots”), dat će bolji uvid u Fedovo vrednovanje trenutnih ekonomskih pokazatelja kao i daljnja očekivanja po pitanju monetarne politike.

Očekivanja investitora

Ne dođe li do podizanja kamatnjaka na ovom sastanku, investitori očekuju jasniju poruku o tome kada bi ono trebalo nastupiti, te će u skladu s time prilagođavati svoje pozicije. Dodatna nepoznanica je kakva će biti tržišna reakcija. Analize pokazuju brojne mogućnosti, no najčešće spominjani scenariji su sljedeći. Najviše će biti pogođena brzorastuća tržišta, za koja se očekuje da će im porasti cijene zaduživanja, uz već negativne čimbenike koji proizlaze iz niskih cijena sirovina, koje te zemlje uvelike izvoze.

Nadalje, očekivana divergencija u monetarnim politikama (Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija s jedne strane, te Europska unija i ostatak svijeta s druge) su već podržale jačanje dolara od početka godine.

Nakon što Fed podigne bazični kamatnjak, dio investitora smatra da će to biti dodatna podrška snažnijem dolaru, no istovremeno ne treba zanemariti da se i na euro počelo gledati kao na sigurnu valutu, pa je u slučaju snažnije averzije prema riziku, moguće i jačanje eura.

Također, izdašna globalna likvidnost dovela je do snažnog rasta imovinskih klasa kao što su dionice, obveznice i nekretnine u razvijenim zemljama, posebice SAD-u gdje se njihove valuacije nalaze na gotovo najvišim razinama u gotovo zadnja dva stoljeća, a što povećava rizik korekcije ove imovine nakon Fed-ove promjene politike.

S druge pak strane, te s obzirom na ECB-ovu politiku kvantitativnog opuštanja i pojačavanje retorike da je spremna na snažnije mjere pokaže li se to potrebnim, europska bi se imovina mogla pokazati dosta imunom na ova događanja. Povijesno gledano, europski dionički indeksi su rasli još neko vrijeme nakon Fedove promjene politike. Slično se može očekivati i u Japanu, s obzirom na tamošnju divergenciju u politikama kao i različitim poslovnim ciklusima u odnosu na SAD-u.

Ograničena reakcija tržišta

U svakom slučaju koliko je nepoznanica po pitanju tajminga same odluke, isto je i s mogućim reakcijama na tržištu. Ipak, očekuje se da će tempo podizanja kamatnih stopa biti sporiji od povijesnog prosjeka, pa bi i reakcija na tržištima trebala biti ograničena, što bi u kratkom roku trebalo djelovati pozitivno po rizičnu imovinu.

Osim današnje Fedove odluke, investitori će u nadolazećem razdoblju popratiti i politička zbivanja, poput parlamentarnih izbora koji se ovog vikenda održavaju u Grčkoj, te regionalnih izbora u španjolskoj pokrajini Kataloniji, koji su na “dnevnom redu” idući vikend.

Komentirajte prvi

New Report

Close