Ekonomisti izvan prostora i vremena

Autor: Ana Blašković , 13. studeni 2011. u 22:00

Priče o fiskalnim poticajima i opravdanim deficitima u uvjetima kad nam 15. ožujka 2012. realno prijeti pad rejtinga pokazuju gdje živi naša ekonomska znanost

Čardak ni na nebu ni na zemlji. Tako bi se moglo ocijeniti trodnevno 19. tradicionalno savjetovanje Hrvatskoga društva ekonomista (HDE) u Opatiji. Skupu koji pretendira da je znanstveni, znanost nije bila u prvom planu, a unatoč popriličnoj dozi koketiranja s njom, ne može se reći ni da je bio politički.

Ideja skupa jest da bude platforma na kojoj će ekonomska znanost, ali i politika, u godini izbora dati svoje viđenje gospodarstva i problema za rješavanje. Nikako mu se, međutim, ne može poreći činjenica da je po broju poznatih političkih i ekonomskih imena daleko najjači skup domaće elite. Niti jedna dosadašnja konferencija na jednome mjestu nije okupila premijerku, predsjednika države, toliko ministara i predizbornih kandidata… Očekivano, nije bilo guvernera Željka Rohatinskog, a zbog sukoba s Jurčićem nije se pojavio Zoran Milanović, potom Radimir Čačić, a onda je misteriozno odustao i ministar gospodarstva Đuro Popijač. Koliko je počeo kao politički, toliko je politika na kraju skup u potpunosti bojkotirala.Što reći novo o domaćoj znanosti? Da uz časnu iznimku-dvije nije bilo pravog znanstvenog rada koji bi upotrijebio nedajbože ekonometrijsku analizu: hipoteza-testiranje-zaključak. Domaća ekonomska znanost uglavnom je pričanje priča i prepričavanje nečijih tuđih radova (“koje sam ja malo skupio i uredio”, kako je rekao jedan uvaženi predavač) i tu skup nije iznenadio. Klasično, priče o fiskalnim poticajima oporavku, opravdanim deficitima i milijardama eura investicija u uvjetima kad nam 15. ožujka 2012. realno prijeti pad rejtinga pokazuju da je dobar dio naše ekonomske znanosti izvan vremena i prostora (a o politici da ne govorimo). Ono što je Opatija bila jest zavod za zapošljavanje u malom. Govornica pod svjetlima reflektora na kojoj će kandidati predstaviti svoje ideje i nadati se da će ih političari potegnuti pod svoje skute nakon izbora. Sve ostalo su priče za malu djecu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neće, ne žele i nije ih briga. Plaća ide, bilo nam loše ili dobro. Ali može se, zna se kako i postoji plan.
reforma.forumhr.com

New Report

Close