Drsko Prpićevo nedomoljublje

Autor: Ana Blašković , 23. veljača 2014. u 22:00

Dušebrižnike je zasmetalo što je Prpić javno rekao ono što poduzetnici svaki dan mrmljaju sebi u bradu.

Hrvoje Prpić, poduzetnik kojeg prate usponi i padovi, napravio je neoprostivi faux pas – javno rekao da mu je dosta maltretiranja države i da posao seli van granica Hrvatske.

Nakon što je iziritiran pristupom porezne uprave Prpić je ustvrdio da će strancima savjetovati da ne ulažu u Lijepu Našu dežurni dušobrižnici odmah su mu prišili etiketu nedomoljublja. U čemu je Prprićev istup toliko izritirao da mu se osim nezahvalnosti, vadi teška artiljerija i spočitava da je loš poduzetnik? Ne ulazeći u konkretan spor koji ima s državom, Prpić je javno rekao ono što poduzetnici svaki dan mrmljaju sebi u bradu ili off the record naširoko pričaju novinarima. Uvođenje svake vrste reda, pa tako i onog poreznog, je bolan i dugotrajan proces kojeg neće preživjeti svi obrtnici i tvrtke, no previše primjera iz prakse pokazuje da porezna uprava opasno flertuje sa šerifovanjem. Službenici se u pravilu ne boje za svoja radna mjesta, jer hvala Bogu rade u državnoj upravi, imaju previše diskrecijskih prava koje im zakoni dozvoljavaju. Nitko ih ne kontrolira, sankcija za prekršaje praktički nema pa je takvoj moći teško odoljeti.

Red je conditio sine qua non svake uređene države, no nonšalatno lupanje kazni za manje prekršaje ili logika 'moram vam nešto naći jer se to očekuje' stvara antipoduzetničku klimu i revolt. Kao i tone nepotrebne birokracije, pravosuđe koje živi u svom svijetu, svakodnevno mijenjanje propisa. Zbog toga stranci Hrvatsku zaobilaze, domaći poduzetnici bježe u sivu ekonomiju, oni veći otvaraju tvrtke koje si međusobno ispostavljaju fakture samo da smanje obveze, treći poput Prpića bježe van… Ovih posljednjih, posebno mladih koji nemaju problem jezične barijere, bit će sve više što duže budemo na tržištu EU bez granica… I to je pitanje za milijun dolara: tko tu zapravo ima problem s domoljubljem?

Komentari (7)
Pogledajte sve


Pitanje za dušebrižnike..

Ako našim poduzetnicima smeta uvođenje reda, kog vraga onda odlaze u Englesku,Njemačku,Austriju? Pa tamo je red odavno uveden.

Možda je problem u tome što se kod nas napravio još veći nered?

Mi takvog reda nemamo.

Ja se ne sjecam kada sam u Kanadi dobio racun za kavu. Barem 10% prometa u ugostiteljstvu je tips (baksis). Kada bi Flaherty pregledavao kase u Kanadi kao Linic u Hrvatskoj zatvorilo bi se 100% ugostiteljskih objekata.

Za fiskalne kase niko cuo nije 🙂

Kad neki ne razumiju.. daklen ptice pjevaju o tome da je loše u državi, i odi van ako te maltretiraju, ali nemoj reći da ćeš vani savjetovati da ne dolaze. Možeš reći da je situacija teška zbog toga i toga, problemi su takvi i takvi, nadamo se boljemu blabla, ali se ne pljuje po svojoj zemlji jer to neće promijeniti na bolje ono s čim si nezadovoljan.

Pitanje za dušebrižnike..

Ako našim poduzetnicima smeta uvođenje reda, kog vraga onda odlaze u Englesku,Njemačku,Austriju? Pa tamo je red odavno uveden.

Možda je problem u tome što se kod nas napravio još veći nered?

Ne odlazi Prpić nigdje. Jasno i glasno je izjavio da će i dalje živjeti u Hrvatskoj, jedino što će svi poslovi biti rađeni u Engleskoj.

Zapravo je vrlo jednostavna procedura, otvoriti tvrtku u UK, zaposliti odvjetničko društvo da ga zastupa i raditi. To je naravno uglavnom moguće za poslove na internetu, programskim rješenjima i svim ostalim uslugama za koje ne morate imati poslovnicu u Hrvatskoj i samim time tvrtka nije obavezna plaćati poreze Hrvatskoj.

Međutim Prpić će i dalje plaćati poreze Hrvatskoj kada bude primio plaću, dobit…
Ono što će dobiti je da ga nitko ne maltretira zbog sitnica i greški u poslovanju. Nažalost, tih sitnica ima sve više i inspekcije su doista postale nepodnošljive. Traži se dlaka u jajetu, ne dozvoljava se normalno raditi, kazne su drastične i to zbog najmanjih gluposti.

S druge strane ako radite skroz na crno, ništa ne prijavljujete, nitko vas neće ništa pitati.

New Report

Close