DORH kuca na vrata zaboravljenih aseva

Autor: Saša Paparella,VLM , 08. ožujak 2012. u 22:00

Moguće procesuiranje HFP-ovca Ivana Penića zbog zagrebačke Geofizike, prodane ispod cijene, zakašnjeli je početak borbe protiv kriminala u privatizaciji 90-ih

Počelo je, kako piše Večernji list, policija je DORH-u poslala izvješće o ulozi Ivana Penića, nekadašnjeg šefa HFP-a u privatizaciji zagrebačke Geofizike, pa se spekulira i o mogućem dizanju optužnice. Početak je to primjene propisa o nezastarijevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji, koji bi mogao na površinu izvući još neke zaboravljene asove iz 90-ih godina poput Penića, kasnijeg ministara privatizacije, a potom i unutarnjih poslova.

Bit će dobro ako nam Penić objasni kako je prodana Geofizika, nakon čega su njeni radnici uzaludno štrajkom tražili pravdu. Postignuta cijena bila je, kažu, znatno ispod one realne, pa bi valjalo vidjeti tko ju je određivao. Napokon, zanima nas i tko je bio stvarni kupac, jer nas radnici Geofizike već godinama uvjeravaju da je pravi vlasnik te tvrtke Ante Žužul, javnosti poznatiji kao vlasnik Školske knjige. Njegov sin Mihovil Žužul član je NO obiju tvrtki, a Ante Žužul u Geofizici ima status “savjetnika uprave”, što je pomalo neobično jer djelatnost Geofizike nema puno veze s knjižarstvom. Kao što je zanimljivo gledati donedavne predsjednike uprava javnih poduzeća dok pokušavaju opravdati nestale milijune, tako bi bilo zgodno čuti i kako je 90-ih nastao dio kaste velikih poduzetnika, koji su svoju domišljatost ispucali u trenutku kad je trebalo za male pare prisvojiti društveno vlasništvo. Valjalo bi o tom razdoblju pitati i Borislava Škegru, koji se nije libio na sjednici Upravnog odbora HFP-a, usprkos nazočnim novinarima, predložiti da zagrebački hotel Dubrovnik ne dobije najbolji ponuditelj Dragutin Biondić već Ivo Nogalo, bivši šef američkog HDZ-a, iako je taj nudio manje novca i višegodišnju otplatu, dok je Biondić plaćao odmah. Kako nam je humor draži od ružne stvarnosti, radije ćemo pamtiti šaljivi snimak s ministrom Škegrom koji skriva bocu pića na tulumu, nego scenu iz HFP-a u kojoj svima nama izbija iz džepa nekoliko milijuna kuna, prodajući hotel ispod cijene svom stranačkom sudrugu. Ako se tako javno, pred novinarima, pljačkala državna imovina, što se onda sve događalo iza zatvorenih vrata? Nakon petnaestak godina došlo je vrijeme da DORH i njih otvori.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gramzljive štetočine.

“DORH kuca na vrata zaboravljenih aseva”,
a tko je to na njih zaboravio ? Ja nisam, a sigurno i puno drugih građana nije zaboravilo.

“tako bi bilo zgodno čuti i kako je 90-ih nastao dio kaste velikih poduzetnika, koji su svoju domišljatost ispucali u trenutku kad je trebalo za male pare prisvojiti društveno vlasništvo.”
odgovor je jednostavan … 200 bogatih i stoka sitna zuba

Ako se tako javno, pred novinarima, pljačkala državna imovina, što se onda sve događalo iza zatvorenih vrata?
i to je sada svima jasno, uništavala se država, na otetu firmu dizani su krediti i stavljani u vlastiti đep, radnici firmr u mirovinu, a firma banci, koju smoposlije restrukturirali i prodali, normalno za manje novce

New Report

Close