Dok Vrhovni sud šuti neizvjesnost jača

Autor: Ana Blašković , 12. listopad 2014. u 22:00

Slučaj Franak izgubljen u prašumi pravosuđa, klijenti i banke važu opcije čekajući sudstvo.

Slučaj Franak, domaći pandan Davida protiv Golijata, i nakon pravomoćne presude još je izgubljen u prašumi pravosuđa.

Tenzije na relaciji klijenata i banaka rastu, vadi se teška artiljerija, padaju riječi poput ucjena i manipulacija… Klijenti koji su od banaka tražili da postupe po pravomoćnoj presudi u dijelu ništavne promjenjive kamate, odbijeni su s objašnjenjem da im je Ministarstvo financija dalo za pravo pravilnikom iz siječnja da samostalno mogu uređivati promjenjive parametre kamate. Očito kupujući vrijeme do presude Vrhovnog suda, banke su napravile težak gaf 'izvlačenjem' na pravilnik pretpostavljajući ga pravomoćnoj presudi pa ih je ministar financija Boris Lalovac prozvao da se drže zakona i sudskih presuda.

Umjesto zaključenja slučaj se dodatno komplicira. Udruga Franak pripremila je prigovore za nevraćanje preplaćene kamate i prekršajne prijedloge protiv svih banaka i njihovih uprava koje nisu ugovorile fiksni i promjenjivi dio kamate u kreditima sklopljenim prije 2010. U Franku procjenjuju da bi kazne mogle dosegnuti osam milijardi kuna što u HUB-u drže neosnovanom manipulacijom i ucjenom. Vrhovni sud na koji je predmet stigao šuti, zasad bez ikakve naznake kad bi se mogao očekivati pravorijek.

To nije iznenađenje jer svako propitkivanje sudstva bude dočekano defenzivnim eksklamacijama o pritisku na njegovu neovisnost umjesto da paradigma neovisnosti samorazumljivo bude platforma veće društvene odgovornosti. Jer dok Vrhovni sud šuti o roku u kojem će se izjasniti, finacijska i pravna neizvjesnost jačaju: klijenti važu isplativost kretanja u idući korak, banke rezervacije novih troška, gomilaju se potencijalne kamate, a sve to dok rok zastare teče. Da ne spominjemo da bi točka na i ovog slučaja poštedjela javnost štetnih diletantskih nonsensa poput onog da bi osam milijardi kuna kazne koje bi banke platile Hrvatsku izvuklo iz recesije?! Izjave koja nije vrijedna komentara.

*autorica sudjeluje u otplati kredita u švicarskim francima

Komentari (3)
Pogledajte sve

Članak je dobar u svom osnovnom tonu jer sugerira nemoguću situaciju
Iako može biti da ima prikrivenu poruku da zaduženi ostave svaku nadu
Nije mi članak jedini gdje sam čuo za zastaru
Imam prijatelja koji ima poveći CHF kredit…ide redovito na sastanke udruge Franak
Kaže da je bilo priče da sve starije od 2007 nije utuživo
No nije siguran
Iako meni to nema smisla ali sve je moguće u pravosuđu

niti novinarka zna o čemu piše, a pogotovo to ne znaš ti galico. kakva zastara? što bi to otišlo u zastaru. daj nam pojasni. pa ti ne poznaješ osnove prava, no znaš da je članak vrlo dobar. tipično.

Ako im je taktika da slučaj ode u zastaru mislim da se može napraviti tužba i za
izostanak pravednom tuženja…
Što duže odlažu teže će im biti na kraju krajeva

Toliko o tržišnom ponašanju…
Vrlo dobar članak

New Report

Close