Dok je harača, bit će i pušenja

Autor: Goran Borković , 11. listopad 2009. u 22:00

Za razliku od zabrane pušenja, za koju su premijerka i njezin donedavno nepokolebljivi ministar Milinović našli alternativnu opciju, za harač je, tvrde, nema

Hrvatska konačno može udahnuti! Ili izdahnuti, ovisno s koje strane se gleda. Pitanje zabrane pušenja prometnulo se u jedno od najvažnijih tijekom protekle godine.

Unatoč tome što je Vlada – kako ona prošla Ive Sanadera tako i ova Jadranke Kosor – radila uglavnom za vlastitu, a manje za opću korist, više vremena trošilo se na to hoće li se moći pušiti u kafićima, nego o “kriznom porezu”. Međutim, za razliku od zabrane pušenja, za koju su premijerka i njezin donedavno nepokolebljivi ministar zdravstva Darko Milinović našli alternativnu opciju, za harač je nema. Za gotovo zaboravljeni porez, koji tlači i radnike i poslodavce, poručuje premijerka, ne postoji plan B. Sva je hrpa stručnjaka svrstanih u ono što se naziva državna administracija domislila jedan jedini plan, smišljen i napravljen da sve malobrojnijoj skupini uzme dio prihoda i prebaci ga u državni proračun. Državna je blagajna, objasnila je Jadranka Kosor, kad je došla na funkciju bila potpuno prazna. Kad već ljudima uzimaš dva ili četiri posto plus veći PDV, ovisi tko je kakve sreće, i time izravno smanjuješ potrošnju i prihod poslodavcima, barem tu masu pusti da puši. Valjda je tako tekao razgovor naših velebnih državnika kad su smišljali ovakve zakonske vratolomije kojih se ne bi posramili ni u neozbiljnijim državama od naše. Posebno, s obzirom na plan A, tako primjeren našim prostorima gdje se stvar uvijek svede na isto: da ti onaj tko je na vlasti pokuša uzeti što više. Međutim, ovaj put su s vrha bili šire ruke. Kad su ljudi već na putu da konačno izdahnu, možda bi bilo dobro da koji put i udahnu!

Komentirajte prvi

New Report

Close