Dnevna doza kalvarije za poslodavce

Autor: Božica Babić , 29. srpanj 2010. u 22:00

Umjesto jake državne logistike, koja bi potaknula ulaganja i proizvodnju, gospodarstvenicima je serviran Pravilnik o vođenju evidencije o radnicima

Da je Hrvatska zemlja kojom vrve apsurdi odavno znaju i vrapci na grani. Za najnoviji se pobrinuo ministar gospodarstva Đuro Popijač, od kojega se to najmanje očekivalo. Dok je oštrim tonovima zborio s pozornice Hrvatske udruge poslodavaca, i nakon što je lani (ne)očekivano u ruke dobio dirigentsku palicu gospodarskog zbora, činilo se da će i htjeti i znati urgentno odstraniti sve maligne birokratske naslage što poduzetnicima uzrokuju migrenu.

Umjesto jake državne logistike koja bi potaknula ulaganja i proizvodnju, gospodarstvenicima je servirana dnevna doza kalvarije kroz Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima. Više ne smiju napustiti ured dok prethodno temeljito ne provjere i potpisom parafiraju dnevnu “šihtericu” za svakog zaposlenika, u kojoj se mora vrlo precizno utvrditi i upisati 18 podataka. Obranu Pravilnika Popijač temelji na činjenici da se radi o obvezi preuzimanja pravne stečevine EU, odnosno, da u fazi pripremanja Pravilnika nitko od socijalnih partnera nije prosvjedovao. Ministar možda i ne treba znati sadržaj svakog pravilnika koji potpiše međutim, netko iz brojne armije pomoćnika morao bi ga podsjetiti da u Pravilniku stoji datum 24. svibanj, a upravo toga dana o Pravilniku su raspravljali predstavnici sindikata, poslodavaca i ministarstva. Bilo je više primjedbi, ali Popijačevi suradnici nijednu nisu prihvatili. Europa odavno više cijeni motiviranost i kreativnost, od puke nazočnosti na radnom mjestu. Autorima hrvatskog Pravilnika bitniji od svrhovitosti je nemušti birokratizirani model kojim se, među ostalim, nalaže evidencija sati nenazočnosti u tijeku dnevnog rasporeda radnog vremena, odobrene ili neodobrene od poslodavca, dnevno bilježenje da je netko na bolovanju ili godišnjem odmoru, iako o tome paralelno postoji posebna dokumentacija.U razdoblju socijalizma tvorničke sirene označavale su početak i kraj radnog dana. U počecima liberalizacije tog bivšeg jednoumlja prvi su barikadu uniformne satnice probili znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković. Odobreno im je ‘klizno’ radno vrijeme i razvile se polemike hoće li to štetiti učinku. Inicijativom državne birokracije vraćamo se, izgleda, u prošlost. A možda je svrha Pravilnika zapravo da puni prazni proračun. Menadžeru kojega inspektor ulovi u neprovedbi slijedi kazna od sedam do 10.000 kuna, tvrtki 61.000 do 100.000 kuna. Utvrditi propust i izreći kaznu najmanji je problem s obzirom na sadržaj Pravilnika. Na potezu su inspektori.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Opet ćemo se svađati s inspektorima oko nadležnosti primjene ovog Pravilnika , u odnosu na srodne Pravilnike
i Zakon o radu i Kolektivne ugovore….pa , koji je jači ….? Zbilja nemamo drugog posla….moramo i nekoga zaposliti
tko će sve to evidentirati ili odmah imate ponudu za kupnju – ormarića s karticama – za klizno radno vrijeme…
Najbolje će profitirati trgovci koji prodaju kamere za nadzor učinkovitosti i prisutnosti ..pa da potajno snimamo- tko odlazi na pauze i tko je par minuta ranije otišao po nalaze ili bolesnu djecu u vrtić….
Istovremeno , nas djelatnici mogu tužiti za mobbing, ako nekoga ne vidimo da zabušava , ili drugi ode po sendvič dvaput …..
U svim slučajevima kao poslodavci bit ćemo kažnjeni …… to je bitno naglasiti.

New Report

Close