Deficit globalne sigurnosti blokira razvoj

Autor: Michael Spence , 03. kolovoz 2014. u 22:00
Thinkstock

Najveće su prijetnje neograničeni učinci prelijevanja regionalnih napetosti i sukoba te nadmetanje u pogledu utjecaja.

Ljeti se obično odmaramo od svakodnevnih briga, a možda i razmišljamo o tome gdje smo i kamo idemo. To je, međutim, sve teže jer nam je svakodnevni život sve ispunjeniji brigama i rizikom. Nakon financijske krize koja je izbila 2008. uglavnom se raspravljalo o različitim oblicima gospodarske neravnoteže koji su ugrožavali rast. Ti problemi nisu nestali.

Zbog iznenađujuće slabih gospodarskih rezultata u SAD-u u prvome tromjesečju mnogi su analitičari zbunjeni i nesigurni. Politička nesigurnost, mogući sukobi i narušeni međunarodni odnosi više prijete gospodarskom napretku nego što je poslijekrizna rasprava mogla predvidjeti. U Aziji, svijetloj točki u pogledu rasta, sve je više napetosti koje ugrožavaju regionalnu trgovinu i rast. 

Nejasna uloga Amerike u sigurnosti Azije pridonosi nesigurnosti. Osim strateškog plesa po azijskoj žici, Kina i SAD vode bitku oko kibernetičke sigurnosti koja već utječe na tokove robe, ulaganja i tehnologiju. Navodna predanost da se suradnjom riješe sukobi nije donijela rezultate. Usto, sporovi oko elektroničkog nadzora uzrokovali su i tenzije između SAD-a i Europe. Bliski je istok istodobno ušao u razdoblje krajnje nestabilnosti koja će zasigurno imati negativne učinke na regionalno i globalno gospodarstvo.

Natezanje Rusije i Zapada oko Ukrajine nepovoljno će utjecati na regionalnu stabilnost, energetsku sigurnost i gospodarski rast Europe. Pad zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine, kao i obustava komercijalnih letova prema Tel Avivu, daju dodatnu dozu nesigurnosti. Kad civilni zračni promet više nije siguran od napada, opravdano se zapitati koliko su učinkoviti temeljni sustavi upravljanja na kojima se temelji globalna trgovina.

Svjetska je trgovinska organizacija opet u opasnosti jer indijska vlada prijeti vetom na Sporazum o olakšanju trgovine postignut lani na Baliju zbog neslaganja s odredbama o zalihama i subvencijama za hranu. Gubitak povjerenja u WTO bio bi velik udarac instituciji koja igra ključnu ulogu u osiguranju međunarodne suradnje i nadzora. Globalno je gospodarstvo danas znatno povezanije nego prije 40 godina. Prekogranični protok robe, informacija, ljudi i kapitala koji ga hrane oslanja se na određeni prag sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti. Upravo je taj prag, čini se, danas u opasnosti.

Za nastavak gospodarskog razvoja zemalja u razvoju i oporavak razvijenih zemalja treba spriječiti velike sustavne šokove koji bi uzrokovali lokalni i regionalni sukobi. U pogledu prioriteta, vladama G-20 važnije je ojačati temeljne sustave koji omogućuju globalne tokove nego se baviti strogo gospodarskim pitanjima. Štoviše, za to postoji jasan, zajednički interes: nitko nema koristi od sustavnog rizika.

Zbog neuspjeha u ograničavanju regionalnih sukoba i bilateralne napetosti područja poput energije moglo bi pogoditi više od krize nabave. Glavni će učinak vjerojatno biti niz negativnih udara na potražnju: ulagači će se povući, putnici će ostati kod kuće, a potrošači će stegnuti remen. U globalnome gospodarstvu u kojemu je zbirna potražnje ključno ograničenje rasta to nije poželjno. Dosegnuli smo koliko možemo s globalnim sustavom koji je u najboljem slučaju djelomično reguliran i kontroliran. Kako globalni poredak koji je definirao Hladni rat pada u zaborav, treba razviti novi niz institucija i sporazuma radi zaštite temeljne stabilnosti sustava.

Za početak treba prepoznati dalekosežnu štetu izgledima globalnoga gospodarstva koju podrazumijeva nerješavanje toga problema. Neučinkovita regulativa u područjima kao što su sigurnost hrane, zarazne bolesti, tržišta energije i sigurnost zračnog prometa, praćena nesposobnošću da se upravlja regionalnim napetostima i sukobima, oslabit će globalne tokove i ograničiti napredak.Globalna okolina klasičan je slučaj negativnih vanjskih utjecaja. Lokalizirani troškovi neoptimiziranog ponašanja daleko su manji od ukupnih globalnih troškova. Niz drugih pitanja usko vezanih uz gospodarstvo – iskrivljeni uzorci rasta, nedovoljna ulaganja u imovinu, izostanak reformi za povećanje strukturne fleksibilnosti – i dalje su razlog za brigu jer hrane slab rast.

No, sad su najveće prijetnje razvoju strahoviti, neograničeni učinci prelijevanja regionalnih napetosti, sukoba i nadmetanje u pogledu utjecaja. Najsnažnija zapreka rastu i oporavku nije ova ili ona gospodarska ravnoteža, već gubitak povjerenja u sustave koji su omogućiti rast globalne međuovisnosti.v

Project Syndicate, 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close