‘Cure s Knežije’ vratile Kutlinim ljudima

Autor: Saša Paparella,VLM , 08. svibanj 2012. u 22:00

Pobijanjem uknjižbe fantomskih tvrtki na nekretnine Kamenskog Trgovački sud dao je satisfakciju radnicama odnedavna okupljenima na Knežiji oko Udruge Kamensko

Iako je Kamensko završilo u stečaju, ta priča nije gotova jer se mi nikada nećemo predati, rekla je na nedavnoj proslavi Praznika rada Đurđa Grozaj otvarajući na zagrebačkoj Knežiji skromni ured Udruge Kamensko, čije je osnivanje upravo ona inicirala.

Njezine su riječi toga dana zazvučale prigodničarski, kao prijetnja praznom puškom, jer položaj onih koje zastupa nije obećavajući: nezaposlene tekstilne radnice čiju tvornicu nije uništila jeftina kineska konkurencija nego domaći tajkuni, željni zgrtanja novih kvadrata i po cijenu da svih 426 radnica Kamenskog ostane bez posla. Tako se i dogodilo, lešinarski se plan unatoč povremenim povicima uspješno realizira, pa u medijima arhitekti već najavljuju gradnju novoga stambenih kompleksa na tih 6000 četvornih metara, koliko je Kamensko zauzimalo. Priča, međutim, nije gotova, baš kao što je rekla Đurđa Grozaj… U nizu odvojenih predmeta u proteklih pola godine Trgovački sud u Zagrebu pobio je uknjižbu četiriju fantomskih tvrtki povezanih s tajkunom Miroslavom Kutlom na nekretnine Kamenskog, a kako doznajemo, pobijen je i upis založnoga prava zaštitarske tvrtke Bili-Erić. To, naravno, ne znači da zgrada bivše tvornice neće biti prodana i da će tamo Đurđa i njezine kolegice ponovno šivati. Presuda je važna jer će, postane li pravomoćna, nekretnine završiti u stečajnoj masi, pa će biti više novca za zaostale plaće i doprinose koje radnice potražuju. Još je važnija činjenica da su, nakon što ih je podržao manji dio medija i veći dio javnosti, radnice sada napokon i od jedne službene institucije, kao što je Trgovački sud, dobile zadovoljštinu. One više nemaju što izgubiti, a kad već ne dobivaju plaću, od društva žele barem priznanje da su, eto, baš u eri nove pravednosti, postale žrtvama nepravde. Ovaj put čast državnih institucija spasio je zagrebački Trgovački sud, Ne ulazeći u bit potraživanja založnih vjerovnika, odnosno tvrtki iz Kutline sfere, suci su zaključili da je do uknjižbe došlo prekasno. Sada je, valjda, red da neke druge institucije uđu u bit potraživanja, i otkriju odakle je došlo tih 23,2 milijuna kuna, u ime kojih se mutna družina iz Vilinskih poljana i sličnih tvrtki upisala na nekretnine. Vjerujemo da vlast napokon ide do kraja, jer “cure s Knežije” neće odustati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vilinske poljane nisu Kutline nego Pavićeve.

New Report

Close