Cjepivo za zdravlje ili za zaradu

Autor: Marija Crnjak , 19. studeni 2009. u 22:00

Bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se roku cjepivo protiv nove gripe u Hrvatskoj razgrabiti i s kakvim će se nestrpljenjem čekati iduća tranša

S tim cjepivom protiv nove gripe nije dobro kako god se okrene, kao uostalom ni s tom nesretnom farmaceutskom industrijom. Pandemija gripe se najaljivala, pa je stigla. Čim se virus počeo širiti među ljudima, labosi su se zahuktali i počelo je razvijanje cjepiva. Trajalo je nekoliko mjeseci, i s prvim naznakama da ga idustrija ima, počele su narudžbe po državama. Hrvatska je cjepivo naručila na proljeće i prvu pošiljku dočekat će valjda prije početka zime.

U paralelnom svijetu priča ide ovako. Farmaceutska industrija najprije je platila doktorima i epidemiolozima da podgriju priču i upozore na pandemiju. Onda je u labosima proizveden novi virus koji je ubačen među ljude. Pa se virus razmahao i industrija je konačno mogla početi proizvoditi cjepivo koje će prodati cijelom svijetu i pritom zaraditi puste milijarde dolara. Ne samo to, u cjepiva je stavila i mikročipove za praćenje ljudi, što će opet poslužiti da se zgrne još više para. Tko tvrdi suprotno, laže jer ga je industrija platila. Ako su izmislile virus svinjske gripe, mora da su je iste farmaceutske kompanije izmislile i druge viruse i bakterije. Što je onda s variolom, tuberkulozom, poliomijelitisom, morbilima, rubeolom, parotitisom, pertusisom, krpeljnim meningitisom, bjesnoćom…svim onim boleštinama protiv koji se cijepimo desetljećima? Inače, prva pošiljka od 500 tisuća doza Novartisove Focetrie stiže u Hrvatsku krajem idućeg tjedna, što je čak nešto ranije nego se predviđalo. Bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se roku cjepivo razgrabiti, i s kakvim će se nestrpljenjem čekati iduća tranša. I još će zanimljiviji biti bijes javnosti ako cjepivo zakasni i jedan dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close