Čekajući Šimonovića mnogi neće preživjeti

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2010. u 22:00

Hrvatska kao skorašnja članica Europske unije presporo se rješava antipoduzetničkog zakonodavstva skrojenog po mjeri dužnika

Predstavljajući plan pravosudnih mjera za brže i jeftinije sudske postupke ministar pravosuđa Ivan Šimonović propustio je poduzetnicima navesti rokove. Ili to mediji nisu prenijeli ili je ministar tajming slučajno zanemario, a moguće je i da to ne zadire u njegove ingerencije.

Rokovi u kojima se očekuje provođenje tih mjera, gledajući iz perspektive poduzetnika koji se svakodnevno bore protiv neplatiša, postali su mnogim tvrtkama, posebice malima i srednjima, strateški važni za njihov opstanak na tržištu. Riječ je o tome da gospodarski subjekti niz godina čekaju na procesne promjene kod stečaja, ovrhe i parnice. A danas, kada se te mjere najavljuju u sklopu Vladina programa gospodarskog oporavka, oni i dalje na njih ne mogu sa 100-postotnom sigurnošću računati. Tvrtke koje ne mogu planirati kada će u praksi imati pozitivan efekt od pravosudnih mjera izložene su velikom riziku. Čekajući na pomoć možda same neće preživjeti. U šah-mat poziciji u uvjetima hipernelikvidnosti drže ih mnogi: dugački su rokovi naplate i kod privatnog sektora, partneri otvaraju tvrtke ostavljajući dugove na prijašnjem poduzeću, a sudovi sude parnice godinama. Poslujući predugo u nepoticajnom okruženju, a sada i u dubokoj krizi, svaki poduzetnik-vjerovnik zna da ključno pitanje glasi: hoće li moja tvrtka, posebno jer nije velik poduzetnik, dočekati Šimonovićeve, tj. Vladine pravosudne mjere na životu. Ili će i taj alat, koji se protiv dužnika u Hrvatskoj presporo donosi, stići prekasno, tj. nakon što tvrtka završi u stečaju ili likvidaciji. U fokusu domaćeg zakonodavca godinama nije bio poduzetnik-vjerovnik, a Hrvatska kao skorašnja članica EU presporo se rješava antipoduzetničkog zakonodavstva skrojenog po mjeri dužnika. Tako je i zamjena sudskih ovršitelja novom privatno-javnom službom aktualna tema više godina. Medijski popularni osobni bankrot također je na “dugom štapu”. Loptanje gospodarskim predmetima između višeg i nižeg suda pokušalo je zabraniti više ministara, ali sudstvo to nije dozvolilo. Potpuna je nepoznanica kako će ova Vlada natjerati Visoki trgovački sud da riješi predmet u kojem po drugi put dobiva žalbu, te kada će politika dozvoliti da se ukine 9 od 13 trgovačkih sudova. Pojeftinjenje stečajeva i uvođenje dodatne pristojbe koju će državnom proračunu plaćati sve kompanije koje izgube sudski spor jedine su potpuno nove mjere. No, nižim pristojbama za pokretanje stečaja usprotivit će se suci i stečajni upravitelji koji od tih naknada žive. Dodatne pristojbe za stranu koja izgubi spor problematizirat će odvjetnici koji tvrde da takvu kaznu nema ni jedna zemlja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ma oni su katastrofa

New Report

Close