Brzi zaključci dovode do predrasuda

Autor: Iva Šalamon Reškovac , 26. srpanj 2017. u 22:00

Kina ima svoje zakonitosti i nužno je razumjeti kulturu ali ne tako da se nauče osnove bontona i bazične prakse kako gospodarstvo funkcionira. Bitno je razumjeti mehanizme funkcioniranja nacije kao što je jednako važno senzibilizirati kinesku javnost prema Hrvatskoj.

U današnje vrijeme dostupne tehnologije i komunikacijske umreženosti svijet je postao globalno selo, geografske udaljenosti koje su se nekada brojale u tisućama kilometara sada se broje u sekundama do poziva.

No, pitanje je koliko smo uistinu blizu i razumijemo li se suštinski jer razumijevanje je baza za premošćivanje prepreka u poslovanju, a s krajnjim ciljem stvaranja novih vrijednosti.  Ovdje ne treba ući u kompleksnost stvaranja vrijednosti već da simplificiramo, nastupiti na tržištu, pokrenuti i realizirati projekt koji generira profit za obje strane u jednom ugodnom ozračju bez intenzivnijih turbulencija. Znamo da je Hrvatska u kroničnom minusu i da su nam nužne financijske injekcije, zdravi projekti koji mogu generirati novi investicijski ciklus kako bismo kao gospodarstvo "stali na noge".

No, i dalje nas bole isti izazovi, i dalje ne uspijevamo dovoljnom brzinom generirati stabilnost koja nam je prijeko potrebna.  Nameće se pitanje gdje griješimo? Je li problem samo u sporosti sustava ili imamo kompleksniji zadatak koji moramo razriješiti. Uzmimo primjer Kine koja će i 2050. ostati prva svjetska ekonomska sila, bar prema podacima ugledne kuće PricewaterhouseCoopers (PwC). I to, daleko ostavljajući SAD i Rusiju koje su itekako svjesne vlastitih pozicija te pokušavaju kroz gospodarski i politički kontekst ublažiti buduće trendove. Naravno, ne trebamo govoriti o Europi koju tresu unutarnja previranja što, naravno, utječe da kao sila nismo još spremni za seriozniju ekonomsku trku. O Hrvatskoj, lijepoj našoj, ne trebamo niti govoriti ali u prilog nam ide da smo konstituirani tek prije četvrt stoljeća te još prolazimo teen godine.

Glazba kao alat
Kina kao gospodarstvo je kompleksna i iznimno bogata, u kulturnom ali i financijskom smislu te je istovremeno i otvorena i zatvorena za suradnju. Otvorena je za uporne poslovne ljude koji imaju znanja, koji uče i znaju na koji način pristupiti ovakvom jednom sustavu. Zatvorena je za sprintere, ali one sporije koji smatraju da će u brzom trkom, bez znanja o kompleksnosti sustava, pokoriti Kinu. Ova zemlja ima svoje zakonitosti te je nužno razumjeti kulturu ali ne tako da se nauče osnove bontona i bazične prakse kako gospodarstvo funkcionira. Iznimno bitno je dubinski razumjeti mehanizme funkcioniranja nacije te je bitno senzibilizirati kinesku javnost prema Hrvatskoj kao zemlji. Ovo pravilo vrijedi i u obrnutom pravcu, na isti način, uz dužno poštovanje prema jednima i drugima.

Rasprostranjeni mentalni obrasci ljudskog roda trenutno funkcionira na brzim zaključcima koji se generiraju "u hodu" što vodi do predrasuda.  Upravo su predrasude jedan od kritičkih faktora uma koje valja nadvladati, a u ovom segmentu ne pomaže niti jezična barijera koja je očita u kinesko-hrvatskim odnosima. Alat koji se može koristiti za nadvladavanje predrasuda i premošćivanje jezičnih barijera jest glazba. Glazba kao univerzalni jezik čovječanstva, neovisno o preferencijama, ima snagu da nas približi da se bolje razumijemo, a kulturna događanja poput Silk Road Festivala kojeg organiziramo u suradnji s našim partnerima iz bogate kineske pokrajine Hebei je jedna od prvih inicijativa da osnažimo kulturnu i gospodarsku razmjenu između zemalja. Festival će ugostiti ponajbolje kineske glazbenike 11. kolovoza ove godine u pulskoj Areni. 

Privlačenje suprotnosti
U suradnji s Hrvatsko-kineskim kulturnim centrom i Kinesko Jugoistočno Europskom poslovnom asocijacijom ustanovili smo da je suradnja među zemljama upravo deficitarna u suštinskom razumijevanju jer smo kulturološki dijametralno suprotni te smo s kineskim partnerima definirali sustavne operacije koje će, uz ovakvu kulturnu razmjenu, dodatno organizirati i tematska poslovna događanja radi umrežavanja, boljeg razumijevanja i širenja znanja, no preteča "ozbiljnijim" događanjima jest kultura koja na neki način "omekšava" ozračje razmjene i međusobne komunikacije.

I nama je, mom partneru Meritum komunikacijama i Art Hillu, bio izazov premostiti razlike u kulturi, vremenske okvire i dogovore oko same suradnje, na isti način i našim kineskim partnerima, no nismo odustali jer nam je cilj Kinu približiti Hrvatskoj i obrnuto, a za to su potrebni resursi, prvenstveno vrijeme, stručan tim, znanje, upornost, te naravno i financije. Kina definitivno nije više daleko kao što je bila za vrijeme Marka Pola ali je potrebno pronaći model poslovanja i naučiti se strpljenju što je suho zlato u ovo moderno, užurbano vrijeme. Kad se odlučite da želite nastupiti na tržištu razmišljate i planirate kontekstualno te u tom procesu je bitno razumjeti tržište, njezine zakonitosti do najdubljih detalja jer je to ključno za uspjeh. I naravno biti uporan, ne posustati nakon par negacija za suradnju.

Uvijek se u konačnici primijeti kad imate znanje, poslovni entuzijazama i snagu za realizaciju projekta, to svi razumiju, bez obzira na jezik i kulturu. Glazba pomaže da se ubrza proces razumijevanja i prihvaćanja jedne kulture što u konačnici generira vrijednosti, a cilj nam treba biti približiti se kulturi Kine kroz bolje razumijevanje koje nije prožeto predrasudama i brzim, često iluzornim, predrasudama koje nas samo mogu ograničiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close