Brzi internet: HT dobiva i kad gubi

Autor: Bernard Ivezić , 23. rujan 2012. u 22:00

Rezultati HAKOM-ova natječaja za gradnju brzih internetskih mreža u slabije razvijenim dijelovima Hrvatske upozorili na dvojbene temelje za dobivanje poticaja

Na prvi pogled Vipnetovo se razočaranje natječajem za poticaje za gradnju brzih internetskih mreža u slabije razvijenim dijelovima Hrvatske čini besmislenim.

Regulator HAKOM, koji je organizirao natječaj, tvrdi da je Vipnet tražio previše novca da na brzi internet spoji škole, vrtiće, zdravstvene ustanove i druge javne ustanove u županijama. Hrvatski telekom (HT), koji je s dvije trećine osvojenih sredstava glavni dobitnik natječaja, u tom kontekstu opravdano uživa pobjedu. Na drugi pogled, međutim, niz je detalja koji idu u prilog Vipnetu kad se pita kako je moguće da tržišno dominantan igrač i financijski najjača telekomunikacijska kompanija od države dobije najviše poticaja.Prvi je da su rezultati natječaja za poticaje, kako tvrdi Vipnet, vrlo slični onima iz 2008., kad je slavio HT. Drugi je da su operateri trebali preferirati postojeću infrastrukturu, što znači da je u većini slučajeva HT dobitnik natječaja. Ili novac dobije izravno od HAKOM-a kao pobjednik natječaja, ili će mu, kao vlasniku većine infrastrukture u Hrvatskoj, drugi dobitnik plaćati najam. Treći detalj je cijena. Kako svi drugi operateri moraju uračunati cijenu najma od HT-a, pitanje je u kojoj mu mjeri mogu parirati. Konačno, glavni je detalj taj da se unatoč krizi na natječaj kojim država dijeli novac, uz izuzetak H1 Telekoma, nije javio nijedan veći alternativni operater, a nekima od njih bi 14,5 milijuna kuna lijepo povećalo godišnji prihod. Nije pomoglo ni to što je HAKOM produljio rok za prijave. Zato nam predstoji uzbudljiv drugi krug, u kojem će se dijeliti dvaput više – 34,5 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Biti infrastrukturni operater je najmanje isplativo u telekomunikacijama. Druga je stvar što HT ima već izgrađenu infrastrukturu, ali izgradnja nove i to pogotovo u zabitima nije uopće isplativa. Prihodi od škola neće pokriti trošak održavanja.
Inače, ponude je mogao svatko vidjeti i po kriterijima iz natječaja, HT je trebao dobiti sve novce.

New Report

Close