Bolje ‘tvornica’ tvrtki nego trgovački centar

Autor: Bernard Ivezić , 29. svibanj 2012. u 22:00

Za Tehnopolis u Blatu 193 milijuna eura? Samo na prvu to zvuči previše jer gotovo identične brojke imaju i trgovački centri na zagrebačkome području

Skupština Grada Zagreba i Zagrebački holding mogu već na jesen zapušteni kostur bolnice Blato u cijelosti prepisati na Razvoju agenciju Zagreb i dati joj zeleno svjetlo za prvu etapu gradnje tehnološkog parka.

Realizacija ideje Marijana Ožanića, direktora Razvojne agencije Zagreb u odlasku, o Tehnopolisu, “tvornici” poduzetnika i poduzeća temeljenih na visokoj tehnologiji, Zagrebu je potrebna da bi smanjio vanjskotrgovinski deficit. Zagrebački izvoz lani je bio 3,19 milijardi eura, a uvoz čak 9,48 milijardi. K tome, uvoz je rastao 5,4 posto, a izvoz samo 2,1 posto. Tehnopolis je jedna od pretpostavki da se te brojke obrnu u korist grada, ali i da se za više od 40.000 nezaposlenih stvore nova radna mjesta. Na prvu, problemi tog projekta su cijena i veličina. Ožanićeva gruba računica pokazuje da bi sve etape projekta stvorile 236.000 kvadrata za visokotehnološku proizvodnju, a sve bi stajalo 193 milijuna eura. Zvuči previše ako se ne zna da gotovo identične brojke imaju i trgovački centri. U Westgate, koji ima 226.000 kvadrata, uloženo je 270 milijuna eura, u City Centar One Žitnjak sa 130.000 kvadrata 135 milijuna eura. Za takva ulaganja novac je davao čak i EBRD, a lani je unatoč krizi niknulo 11 novih trgovačkih centara, mahom s uvoznom robom. Baš bi zato ulaganje u proizvodnju i pogone koji mogu stvoriti radna mjesta, pogotovo za mlade ljude, koji ovih dana traže vize za prekomorske države, trebao bi biti strateški interes ne samo grada nego i države.

Komentirajte prvi

New Report

Close