Bolje i stečaj nego nastavak agonije

Autor: Marija Crnjak , 11. siječanj 2012. u 22:00

Stečaj crikveničkoga Jadrana, koji su lani pokrenuli radnici, bio je dobar potez koji bi u razmjerno kratkom roku mogao stabilizirati tu hotelsku tvrtku

Hotelske tvrtke kojima neće biti druge ići će u stečaj. Novi ministar turizma Veljko Ostojić kaže da ta mogućnosti nije isključena ako analiza poslovanja i buduće perspektive pokoje tvrtke pokažu da bi svako restrukturiranje bilo tek trošenje vremena i novca. Izjavu će neki sigurno dočekati na nož, pogotovo oni koji osjete da se spomenuta mogućnost odnosi na njih. Treba, međutim, znati da stečaj nije najgora stvar koja im se može dogoditi.

Dapače, upravo takav potez mnoge bi mogao riješiti agonije i omogućiti im u budućnosti normalan život u zdravoj tvrtki. Za takvo što možda već imamo i živi dokaz baš u turističkom sektoru, iako mu treba dati još malo vremena. Prema podacima koje još lani prikupio Savez samostalnih sindikata, dvadesetak hotelskih tvrtki u Hrvatskoj bilo je zrelo za stečaj. Otad se ništa značajno nije izmijenilo, s možda jednom iznimkom, situacija je lošija. Nagomilani dugovi, blokade računa, neisplata doprinosa, plaće minimalne i s nekoliko mjeseci zakašnjenja… To je stvarnost u tvrtkama među kojima je najviše onih u većinskome državnom vlasništvu. U tim se tvrtkama posluje na najblaže rečeno zastarjeli način, troškovi se režu isključivo na radnicima i usluzi, a istodobno nastaju nepotrebni visoki troškovi zbog lošeg upravljanja. Nema ulaganja u kadar, radnici su fokusirani na traženje drugog posla na kojem će barem dobivati plaću, broj zvjezdica se smanjuje, a s njima i kvaliteta destinacija. Država već godinama ne zna što bi s njima, osim raspisivati neobjektivne natječaje za njihovu prodaju iako su svi odavno u to prestali vjerovati. U samo jednoj od tih tvrtki, crikveničkome Jadranu, preklani su bivši radnici pokrenuli stečaj. Kako stvari sada stoje, stečaj Jadrana bio je dobar potez koji bi u razmjerno kratkom roku mogao stabilizirati tvrtku, pa čak i dignuti je na tri ili četiri zvjezdice. Restrukturiranje Jadrana, koje se trenutačno provodi s ciljem da tvrtka postane dobra udavača za budućeg investitora, pokazuje da ima mnogo mjesta za kresanje troškova koji ne ugrožavaju ničija prava, istodobno podižu razinu usluge i omogućuju veći prihod. Rezultat je čak ostvarena dobit od nekoliko milijuna kuna u prošloj sezoni, samo godinu dana nakon pokretanja stečaja. Uskoro se može očekivati nastavak te priče koja ima sve preduvijete da postane uspješna. Zašto bi bila i jedina?

Komentirajte prvi

New Report

Close