Blagaić s pravom ljut zbog trošarina

Autor: Ivica Profaca,VLM , 13. travanj 2011. u 22:00

Organizator Croatia Boat Showa u pravu je kad napada odluku koja je uništila proizvodnju rekreacijskih plovila, ali ne stoji da država ne brine o nautičkom turizmu

Rijetke su prilike kad se najobičniji protokol poput otvaranja sajma pretvori u tako žučnu polemiku o vladinim potezima kako se to dogodilo na splitskom Croatia Boat Showu.

Organizator sajma Vicenco Blagaić je našao saveznika u gradonačelniku Željku Kerumu i mjere prema nautičkom sektoru nazvao izrijekom brzopletim, nelogičnim i – glupim. Činjenica je da su pojedine odluke doista bile takve. Posebno se to odnosi na trošarine kojima je, dok nerazumna odluka nije poništena, skoro uništena domaća proizvodnja rekreacijskih plovila. Blagaića zato ima pravo biti ljut na krizu koja je desetkovala nautičke tvrtke kao u malo kojoj djelatnosti, a onda zbrisala i većinu njegovih potencijalnih izlagača. No, nautički turizam je ipak nešto drugačija priča, u njega su uprte oči kao u jedan od nosivih stupova naše ponude. Državnih potpora ima, od subvencija za gorivo do onih za gradnju izletničkih plovila, a nešto je olabavljen i strogi protokol prijave putnika kojemu u zasluge ide iskorjenjivanje crnog čartera. Ulaže se i u infrastrukturu, Split će uskoro dobiti novi gat za kruzere, u marine je lani uloženo 200 milijuna kuna… Prigovori, dakle, samo djelomično stoje.S druge strane, kad Kerum jadikuje protiv ovrha nad tvrtkama koje upadnu u dugove, prije je riječ o njegovoj osebujnoj logici da ga država treba pustiti da radi što hoće, a kad zapadne u probleme onda čeka pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close