Biznis s otpadom kao kolateralna žrtva?

Autor: Suzana Varošanec , 20. listopad 2014. u 22:00

Planovi s ulaganjima Toyote u Pripuzovo novo širenje u regiji mogli bi istragom USKOK-a doći na veliku kušnju.

Postoje li opipljivi dokazi protiv Petra Pripuza, vlasnika tvrtke Cezar kojoj je Grad Zagreb dodijelio 7,5 milijuna kuna vrijedan posao uklanjanja glomaznog otpada ne vodeći računa o vrijednosti sirovine?

Odgovor zavisi od onoga što će reći sudac istrage, pod uvjetom da DORH zatraži otvaranje istrage protiv Pripuza, o čemu ne treba nagađati. Uskoro će to biti poznato, između ostaloga i ono glavno – je li poslovna ponuda Cezara inkriminirajući  poticaj. Ishod se čeka u raznim krugovima s priličnom nervozom. Pripuz je zasad jedini istaknuti predstavnik privatnog sektora koji je završio u USKOK-ovoj mreži lova na krivce za sumnjive poslove Grada Zagreba što, ipak, treba i dokazati.

Usto, s godišnjim prihodom nešto manjim od dvije milijarde kuna, u Gajevoj je završio i kao najveći hrvatski poduzetnik iz branše gospodarenja otpadom koji "drma" i cijelom regijom. Njegov C.I.O.S., poslujući od 1991. prometnuo se u regionalnog lidera, danas ima velike apetite sazdane na partnerstvu s autrijskim Scholz Holdingom, u kojem je nedavno 39,9% udjela preuzela Toyota Tsusho Corporation. Planovi s ulaganjima Toyote u Pripuzovo novo širenje u regiji mogli bi ovime doći na veliku kušnju.

To što on već u regiji upravlja s 20-ak povezanih tvrtki za sakupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada te zapošljava oko 1300 radnika neće doći u pitanje ako mu ne oduzmu slobodu. Od toga polazi i Pripuzov branitelj Mate Matić, uvjeren da je njegov klijent uhićen bez kvalitetnih osnova sumnje u nezakonita postupanja. Obrana tvrdi da neće dozvoliti da Pripuz postane kolateralna žrtva političkih obračuna jer navodno "slučaj ima političku pozadinu". Matić zasad ne daje naslutiti ima li za takvo što opipljive dokaze, iako takav rasplet navodno uopće nije nemoguć.  

Komentirajte prvi

New Report

Close