ACTA ugrožava nepovredivost doma

Autor: Bernard Ivezić , 06. svibanj 2012. u 22:00

Država ne zna gdje u virtualnom svijetu završava vaš dom, a počinje javni prostor. Lobisti ACTA-e pokušavaju iskoristiti operatere kako bi virtualno ušli u vaše domove

Lobisti ACTA-e, trgovinskoga sporazuma protiv krivotvorenja, i dalje lobiraju za njegovo prihvaćanje u Hrvatskoj, a sad su pronašli rupu u vašem domu.

Članak 34. Ustava RH kaže da je dom nepovrediv, ali čini se da to vrijedi samo za one koji u njega žele ući fizički. Telekomunikacijski operateri koji su vam prodali usluge ADSL-a, kabelskog i drugih sličnih pristupa internetu već su u vaš dom ušli – virtualno. Oni preko one iste kutije (routera) putem koje vam isporučuju internetsku vezu imaju pristup vašoj kućnoj računalnoj mreži i svemu što je na nju povezano. Operateri to ne koriste da bi vas špijunirali nego kako bi smanjili troškove i s jednog mjesta upravljali nadogradnjama tih kutija (routera) te otklanjali kvarove kad se požalite službi za korisnike. Činjenica je, međutim, da operateri imaju mogućnost izravna uvida u to što radite na svojim kućnim (LAN i bežičnim) mrežama, koja računala i mobiteli su na njih spojeni i što s njima radite.Žaliti se na to što sve operateri mogu zbog napretka tehnologije nema smisla. No, žaliti se na to da država ne zna gdje u virtualnom svijetu završava dom, a započinje javni prostor, odnosno internet, i te kako ima smisla. Lobisti ACTA-e, naime, pokušavaju iskoristiti tehničke mogućnosti operatera kako bi virtualno ušli u vaše domove. A kako državi uopće nije jasno gdje u virtualnom svijetu završava dom, građanima nije ostavljena nikakva mogućnost njegove obrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close