Za MBA putem Interneta valja izdvojiti od osam do 37.000 dolara

Autor: Stjepan Škramić , 17. ožujak 2008. u 06:30

Najbolje rezultate postižu škole koje koriste nove tehnologije i imaju visoke kriterije za prijam studenata

Potaknut razvoj tehnologije i zahtjevima studenata, Economist Intelligence Unit prvi put je napravio usporedbu najboljih svjetskih MBA programa koji se temelje na učenju na daljinu. Za razliku od već uhodane metodologije kojom se uspoređuju tradicionalni programi, pokazalo se da online programe nije tako jednostavno uspoređivati. Učenje u vlastitom domu uz pomoć računala znači da nema prekida karijere, to također znači da cijena programa nije toliko važna kao kod tradicionalnog studiranja, a veze sa drugim studentima ostvaruju se na potpuno drugi način.

Tri kriterija
Zbog fizičke izoliranosti važan je osjećaj povezanosti s kolegama i školom, pa su zato materijali i način učenje od velike važnosti. Analitičari Economist Intelligence Unita zaključili su da je MBA na daljinu najbolje opisati skupom subjektivnih ocjena. Zbog toga su od studenata tražili da ocijene tri osnovna kriterija: sadržaj programa, kvalitetu kolega studenata, te karakteristike materijala za učenje (što, primjerice, uključuje pripremljenost materijala te lakoću njegova korištenja). Kod škola koje su u samo vrhu primjećuje se njihova izbirljivost. Sve škole na vrhu liste, poput Warrington, omjer kandidata i onih koji se prime iznosi 3:1, što je isti omjer kao kod tradicionalnih MBA programa. To djelomično objašnjava zašto u tim školama 99 posto upisanih studenata na kraju i dobije diplomu. U školama na začelju, poput Open Universityja, koje primaju gotovo sve studente koji se prijave, samo 65 posto studenata vidi svoju diplomu. Druga bitna stvar koji odvaja najbolje škole jest inovativnost u pripremi materijala i održavanje bliske veze između predavača i polaznika. Tako primjerice, IE, druga škola na listi, koristi sve dostupne tehnologije, od blogova do “live” predavanja pomoću web kamera da bi se studenti osjećali kao u učionici.

Razlike
Cijene MBA programa koji se odvijaju putem interneta vrlo su različite. Tako će student Henleyju platiti 24.630 dolara za godinu, dok Warwick traži 8056 dolara za godinu. Jedan od najskupljih programa je onaj pri Warringtonu, 37.000 dolara, no uključuje specijalizirani softver i prijenosno računalo. No, istraživanje je pokazalo da studenti ne izabiru programe prema cijeni studija, nego prema kvaliteti: Warringtonov MBA program bolje su ocijenili nego Warwickov, unatoč velikoj razlici u cijeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close