Za male hotele spremno čak 2000 poduzetnika

Autor: Sandra Livajić , 24. rujan 2007. u 06:30

Obiteljski hoteli trebaju sudjelovati sa 50 posto u ukupnoj hotelskoj strukturi

Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj obiteljskog hotelijerstva. Od 50 tisuća domaćinstava za transformaciju u male hotele realno je spremno 2000 poduzetnika”, kaže Šime Klarić, predsjednik Udruge obiteljskih i malih hotela koja okuplja oko 170 malih hotelijera. Nacionalna Udruga obiteljskih i malih hotela osnovana je 2004. godine nastavljajući i proširujući Udrugu vlasnika obiteljskih hotela i pansiona Splitsko-dalmatinske županije osnovane još 1996. godine. U posljednjih deset godina otvoreno je dvjestotinjak obiteljskih hotela, od čega najviše u posljednjih pet godina zahvaljujući prije svega programu Ministarstva turizma ‘Poticaj za uspjeh’.

Smanjenje kamata
Šime Klarić vlasnik je obiteljskog hotela Sv. Mihovil u Trilju, a Udrugu vlasnika obiteljskih hotela i pansiona Splitsko-dalmatinske županije utemeljio je s ciljem smanjenja kamata postojećim investitorima u male obiteljske hotele i pansione, a koje su tada iznosile i do 30 posto godišnje, te produženje roka povrata s pet do sedam godina na duži rok. “Zahvaljujući nastojanjima Udruge i inicijativama formiran je i prvi poticajni kreditni program u Županiji s kamatom od 4 do 6 posto i rokom povrata od 10 godina. Udruga je u to vrijeme išla sa inicijativom prema Ministarstvu turizma zbog izrade poticajnog kreditnog programa na državnoj razini”, ističe Klarić koji je prije pet godina imenovan članom Nacionalnog vijeća za konkurentnost iz poslovnog turističkog sektora. Član je sabora Hrvatske turističke zajednice u dva mandata, te Vijeća turističke zajednice Županije splitsko-dalmatinske u tri mandata. Bio je inicijator osnivanja turističke zajednice Grada Trilja. Zajedno s triljskim poduzetnicima i lokalnom upravom radi na projektu afirmacije Trilja kao turističke destinacije za aktivan odmor. Klarić je izabran za mladog menadžera godine 1996. od strane Hrvatskog udruženja menadžera Croma. Godinu kasnije odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za zasluge u gospodarstvu. Županijska Turistička zajednica dodijelila mu je priznanje za promicanje i razvitak turizma Splitsko-dalmatinske županije. “Danas je Udruga malih i obiteljskih hotela snažna cehovska udruga i marketinški savez za bolje poslovne mogućnosti svojih članova. Udruga funkcionira dijelom i kao klaster nastojeći povezati i hrvatske lokalne proizvođače i dobavljače pri investicijskom ciklusu u male hotele, osobito lokalne proizvođače prehrambenih proizvoda i vina kako bi se u konačnici multiplicirali efekti investicija u turizam. Poznato je da zemlje poput Italije, koja ima preko 20 tisuća malih hotela, svaki euro izravnog prihoda u turizmu multipliciraju tri puta u lokalnom gospodarstvu”, naglašava Klarić.

Kvalitetan turizam
Mali obiteljski hoteli danas sudjeluju u strukturi hotelskih kreveta s oko 10 posto u odnosu na velike hotelske sustave. Cilj Udruge je sudjelovati s 50 posto ukupnoj hotelskoj strukturi u idućih sedam do deset godina. Primjerice, u Italiji i Austriji mali hoteli sudjeluju sa 70 posto u ukupnoj hotelskoj strukturi. “Od često spominjanih 100 tisuća potrebnih visokokvalitetnih hotelskih kreveta, smatramo da se u malim obiteljskim hotelima može i treba sagraditi najmanje 60 tisuća kreveta u idućih 10 godina kao garancija održivog razvoja turizma koji će omogućiti povećanje standarda i zapošljavanje stanovništva, ali i kvalitetan i konkurentan turizam uz očuvanje prostora kao osnovnog resursa”, naglašava Šime Klarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close