Stečajni upravitelj koji Hrvatsku želi spasiti od potpune propasti

Autor: Saša Paparella , 05. prosinac 2014. u 14:07
Foto: Duško Jaramaž/PIXSELL

Odvjetnik, dragovoljac, stečajni upravitelj. Tim se redom Ivan Rude predstavio hrvatskoj javnosti nakon što se kandidirao za predsjednika RH.

Odvjetnik, dragovoljac, stečajni upravitelj. Tim se redom Ivan Rude predstavio hrvatskoj javnosti nakon što se kandidirao za predsjednika RH.

Dosad Hrvatsku još nije vodio dragovoljac domovinskog rata. Prvi je predsjednik, Tuđman, u ratu koji nije uspio izbjeći sudjelovao sukladno svojoj ustavnoj o obvezi, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Drugi, Mesić, proveo je rat sudjelujući u Tuđmanovoj vlasti. Ovaj aktualni, Josipović, za vrijeme rata gradio je sveučilišnu karijeru. Uz činjenicu da je odsjedio svoje u rovu, Rude smatra da ima ne samo moralne vrline već i neka praktična znanja pomoću kojih može vratiti Hrvatsku s krivog puta. Rude je i tu ‘čovjek s terena’- u ratu na čuki, a u miru odvjetnik i od stečajni upravitelj. Ukupno, bio je stečajni upravitelj u preko 80 tvrtki, a od toga je samo ove godine dobio 22 nova predmeta.

Prvi stečaj preuzeo je 2001., šibensku modnu konfekciju Revija. Proces i danas, 13 godina od otvaranja, još traje, a Rude je i dalje stečajni upravitelj. Uz taj stečaj, koji je davno prešao svaki zakonski i zdravorazumski rok, Rude je vodio nekoliko stečajeva u kojima je uspio spasiti povjerene mu tvrtke.

Najpoznatiji je slučaj brodogradilišta Nauta Lamjana, gdje je unatoč planovima da se taj škver pretvori u turistički resort, obnovio proizvodnju i radnike s burze vratio na posao. Nakon njega, škver je preuzeo pragmatičniji stečajni upravitelj, dosljedni pristaša teorije da se u stečaju ne čuvaju radna mjesta nego interesi vjerovnika. S pravne strane, tome se nema što prigovoriti, no Rude je u cijeloj priči pokazao interes za čovjekom i njegovom sudbinom. “Egoizam vodi u propast… Ovaj model kapitalizma je u agoniji. Ovaj društveni projekt je promašen… Stanje se može popraviti samo evolucijom svijesti. Sigurno se svijet može transformirati bez krvi i bez suza, dovoljan je samo znoj. I jedna nova duhovna matrica koja se svodi na suosjećanje, empatiju”, rekao je Rude u jednom od intervjua, te nastavio.

“Poduzetništvo se svelo na megakorpracije, a u isto vrijeme mali poduzetnik, obrtnik, seljak, radnik ili srednji poduzetnik je marginaliziran… Sve je počelo od moralnog urušavanja iza kojeg je slijedilo gospodarsko i ostalo urušavanje a početak svega je ta perfidna, dubinski amoralna pretvorba i privatizacija”. Kandidirao se za predsjednika RH na nagovor radnika Nauta Lamjane, šibenskog Autotransporta i zagrebačkog Imunološkog zavoda, kojem sjedi u nadzornom odboru i javno se zalaže se spas te tvrtke. U njegovom je timu Srećko Sladoljev, zviždač iz Imunološkog, ali i sindikalni lider Ozren Matijašević, te Đuro Lubura.

“Nije istina da predsjednik nema ovlasti i ništa ne može. Predsjednik je odgovoran za sustav, a fikus si jedino ako to želiš biti!”, poručuje Rude.

Njegova biografija odudara od drugih dosadašnjih kandidata koji se mahom mogu pohvaliti imetkom i društvenim utjecajem, ali ne i pretjeranom upućenošću u svakodnevni život. Još uvijek ne znamo tko će sve prikupiti potpise za ove izbore- možda Ivan Rude ne uspije to učiniti, pa se možemo pozabaviti prijašnjim kandidatima.  Na zadnjim izborima 2010., poredak je bio ovakav- Ivo Josipović, Milan Bandić, Andrija Hebrang, Nadan Vidošević, Vesna Pusić, Dragan Primorac. Od njih šestero, trojici se sudi zbog raznih koruptivnih afera (Bandić, Vidošević, Primorac),Hebranga je trajno obilježila afera Shimatzu a Ivu Josipovića afere Kreditna banka, Posmrtna pripomoć, ZAMP. Na izborima 2005. najbolje plasirani bili su Stipe Mesić, Jadranka Kosor, Boris Mikšić, Slaven Letica, Ivić Pašalić, dakle opet sudionici raznih afera, a među njima i bivši predsjednik Mesić koji uporno ne želi odati čijim je novcem kupio svoj stan. I na jednim i na drugim izborima kandidirali su se uglavnom pripadnici skupine međusobno umreženih, bez obzira na stranačku pripadnost. Činjenica da iza sebe nema stranku Rudi je prednost, ali i – golema mana. U Hrvatskoj nezavisni kandidat može nešto postići samo ako je financijski dovoljno moćan, kao primjerice Željko Kerum ili Milan Bandić. Ovako, sam protiv sustava i bez pomoći stranačke infrastrukture, Rude može biti sretan ako prikupi dovoljan broj potpisa.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A iza njega sindikalist i uhljeb Ozren Matijasevic…sve mi je jasno…

Nije bio jasan na jasno pitanje o predstecajnoj o kojoj pišu sve novine,Sinivcicevim tvrtkama, a tamo je bio upravitelj!? Čemu onda kandidatura kad se ni o tome ne može jasno očitovati.

New Report

Close