Školovala se u Americi, njena karijera je bogata, a upravo je stigla u E&Y

Autor: Tomislav Hrastovčak , 30. siječanj 2014. u 11:12
Lena Habuš

Lena Habuš pridružila se nedavno Ernst & Youngovom timu za savjetovanje pri poslovnim transakcijama.

Lena Habuš pridružila se nedavno Ernst & Youngovom timu za savjetovanje pri poslovnim transakcijama. Na poziciju starijeg menadžera u E&Y-u Habuš dolazi iz Atlantic Grupe, gdje je kao voditelj poslovnog razvoja bila zadužena za procjene i analize potencijalnih spajanja i preuzimanja, analize projekata poslovnog razvoja i druge analize poslovanja kao i za komunikaciju s investitorima i ostale povezane poslove. U EY-u će biti zadužena za pružanje podrške klijentima u području restrukturiranja, spajanja i preuzimanja te valuacija. U razgovoru za Poslovni.hr Habuš otkriva više o svojoj karijeri i novom radnom mjestu.

Koji će biti Vaši glavni zadaci na novom radnom mjestu?

Glavni zadaci bit će mi podrška kako postojećim tako i novim klijentima EY-a u transakcijama preuzimanja i spajanja, procesima financijskog restrukturiranjima te valuacijama. Nadam se da ćemo velikim zalaganjem te osobnim pristupom svakom klijentu povećati bazu klijenata EY-a u Hrvatskoj te u potpunosti ostvariti sve potencijale i iskazati dodanu vrijednost koju EY može ponuditi u navedenim područjima.

Kako se dosad razvijala Vaša profesionalna karijera?

Karijeru sam započela u Zagrebačkoj banci 2001. godine kao pripravnik, ali budući da sam bila raspoređena u odjel koji nije nudio velike prilike za daljnji profesionalni razvoj, iduće godine sam prešla u Raiffeisen Leasing gdje sam ubrzo napredovala do pozicije Voditelja ugovorene administracije te se kasnije pridružila Odjelu riznice i izvještavanja. Budući da sam oduvijek imala afinitete prema investicijskom bankarstvu, 2004. prelazim u Ascendant Capital Advisors gdje sam došla do pozicije Junior partnera te radila na brojnim M&A transakcijama koje su Ascendantu omogućile da u to vrijeme bude vodeća nezavisna M&A kuća u Hrvatskoj. Iz Ascendanta odlazim u SAD na MBA te se po završetku dvogodišnjeg programa vraćam u Hrvatsku i uskoro pridružujem timu Falkensteiner Hotelmanagementa na poziciji Voditelja kontrolinga za grupu i izvještavanja u Zadru. Život u Zadru te rad u jednoj od najperspektivnijih industrija u Hrvatskoj bilo je izuzetno iskustvo, ali nakon porodiljnog odlučila sam se vratiti u Zagreb te sam se 2011. pridružila timu financija Atlantic Grupe u Odjelu poslovnog razvoja. Atlantic je definitivno jedna od najboljih i najperspektivnijih kompanija u cijeloj regiji sa izuzetno kvalitetnim kadrovima u kojoj bi ostala još jako dugo da nije bilo ove izuzetne prilike u EY-u.

Završili ste MBA na Columbia Business Scool u New Yorku. Opišite nam ukratko svoja iskustva s tim uglednim sveučilištem.

Iskustvo na Columbia Business School je što bi Amerikanci rekli 'once in a lifetime experience'. Columbia je 'Ivy league' škola te je jedna od četiri najpoznatije poslovne škole u svijetu uz Harvard, Wharton i Stanford. Najbolji profesori iz cijeloga svijeta s ogromnim iskustvom iz vodećih svjetskih korporacija prenose svoja iskustva kroz tzv. 'case studies' gdje se obrađuju stvarni poslovni problemi s kojima su se kompanije susretale u svom poslovanju te načini na koje ih je trebalo riješiti. Po mom mišljenju, takav način učenja je najbolji za stjecanja novih znanja. Također, život u drugom okruženju, pogotovo u New Yorku, te stjecanje prijateljstva iz cijeloga svijeta, jedno je posebno i neprocjenjivo iskustvo.

Što je bilo presudno u odluci o prelasku u EY?

Presudan je bio opis posla te mogućnost vođenja M&A transakcija i projekata restrukturiranja u međunarodnoj korporaciji kao što je EY. Iako sam u proteklim godinama stekla jako puno iskustva u navedenim područjima mislim da unutar kompanije kao što je EY te razmjenom iskustava s kolegama iz drugih ureda još jako puno mogu naučiti i nastaviti se razvijati u navedenim područjima. Znanjem i iskustvom te zajedničkim zalaganjem i osobnim pristupom svakom klijentu svakako možemo doprinijeti izgradnji boljeg poslovnog okruženja.
 

Što biste savjetovali svakome tko želi ostvariti profesionalni put sličan Vašem?

Mislim da je najbitnije da ljudi rade ono sto vole, jer će samo tako strast koju imaju za poslom pretočiti u uspjeh u karijeri. Također, svim mlađim kolegama preporučila bih daljnje školovanje i odlazak na MBA programe jer na kraju krajeva najbolje je ulaganje u obrazovanje koje vam otvara brojne opcije, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

pa lani su potrošili preko 150 milijuna kn za konzultante.ovo su zlatne godine za njih dok su kmeri na vlasti.

stvarno mi nije jasno kakav tu posao može biti u savjetovanju, privreda uništena, planove restrukturiranja u predstečajnim nagodbama rade pioniri u dvije rečenice, gdje je tu posao?! a

ako nemaju u upravi nekog člana politbiroa sdp-a ili hns-a, ti iz e & y mogu slobodno pakirati kofere.

Ne bude se ta niti ovdje dugo zadržala. [emo_smijeh]

New Report

Close