Radio je na Novoj TV, zatim u Velikoj Britaniji, a sada se pridružio agenciji Proximity

Autor: Tomislav Hrastovčak , 31. listopad 2014. u 11:15
Tomislav Ivanković (Press foto)

Digitalnoj agenciji Proximity Zagreb nedavno se pridružio developer Tomislav Ivanković, jedini u Hrvatskoj koji posjeduje Umbraco level 2 cerfitikat.

Digitalnoj agenciji Proximity Zagreb nedavno se pridružio developer Tomislav Ivanković, jedini u Hrvatskoj koji posjeduje Umbraco level 2 cerfitikat. Ivanković je bio zaposlen kao developer na Novoj TV, a osim toga, svoja je znanja i vještine usavršio u inozemstvu, radeći za britanske agencije. Za Poslovni.hr otkriva više o svom radnom iskustvu i novoj poziciji.

Koje poslove i zadatke obuhvaća pozicija developera?

Poslovi i zadatci uvelike ovise i o tome koja je razina developera: junior, mid level ili senior developer. Ja sam senior developer i trebao bih biti upoznat s projektom na kojem radim od početka do kraja, dakle od faze planiranja, izrade, testiranja, odabira environmenta te stavljanja aplikacije u produkciju.

Proximity ističe da ste jedini developer u Hrvatskoj koji posjeduje Umbraco level 2 certifikat. O čemu je zapravo riječ?

Umbraco je je platforma za upravljanje sadržajem na webu koja kao i bilo koji drugi CMS tog tipa nudi školovanje developera u nekoliko razina. Kod Umbraca se školovanje dijeli na prvi i drugi stupanj. Prvi pokriva “površinsko” korištenje CMS-a i više je namijenjen front-end developerima, dok je drugi više namijenjen back-end developerima te daje potpuniji uvid kako sustav radi te što se događa “ispod haube”. Ja sam završio drugi stupanj i u Hrvatskoj sam jedina osoba s tim certifikatom. Ubrzo se pokazalo da se usavršavanje u ovom sustavu isplatilo. Naime, Umbraco je izrazito popularan CMS u Velikoj Britaniji, na njega prelazi sve veći broj tvrki, pa je potražnja za certificiranim developerima velika, a plaća je dobra jer je potražnja veća od ponude.

Opišite nam svoj dosadašnji tijek profesionalne karijere.

Moja “prava developerska” karijera počela je 2003. godine kada sam počeo raditi na Novoj TV kao sistem developer. Sve prije toga su bili pokušaji pronalaska stabilnog zaposlenja. Rad na Novoj TV je bio izrazito interesantan i dinamičan budući da su to bili tek počeci prve komercijalne televizije u Hrvatskoj. U tom periodu sam bio jako zainteresiran za video tehnologiju tj. CG engine, dakle uređaje koji se koriste za prikazivanje podataka na televizijskom ekranu.

Kada je Nova TV napravila svoj prvi projekt u HD tehnologiji – Trenutak istine, napisao sam aplikaciju koja se “vrtila” u studiju prikazujući pitanja, točne i netočne odgovore te upravljala rasvjetom i zvukom. Dakle, nije se to radilo ručno i s odmakom, a na to sam izrazito ponosan. Druge televizijske kuće su za slične projekte koristile mnoštvo opreme, dok je Nova TV cijeli projekt uspjela odraditi na samo jednom uređaju zahvaljujući toj aplikaciji. Sudjelovao sam i u izradi web stranice Nove TV koja je bila povezana s automatizacijom teletexta, te se svaka promjena automatski mijenjala i na teletextu i webu. Automatizacija teletexta, automatizacija prikaza 'trenutno slijedi na ekranu', info scroll za vrijeme Dnevnika, neki su od značajnijih projekata koje sam radio na Novoj TV.

Godine 2009. odlazim s Nove TV i prelazim u freelancere. Do 2010. godine radim u Hrvatskoj na raznim projektima i po prvi puta počinjem koristiti Umbraco koji postaje “tool of choice”. U studenom 2010. godine odlazim u Veliku Britaniju te u veljači 2011. dobivam prvi ugovor u agenciji “e3 media” kao Umbraco Developer gdje radim na stranici za National Trust .

Nakon završenog Umbraco Level 2 tečaja, dobio sam ugovor u agenciji Rockpool Digital. Krajem 2011. se vraćam u Hrvatsku, ali i dalje nastavljam raditi za britanske agencije; najviše projekata sam odradio za tvrtku Moriyama koja jedina održava službene tečajeve za drugi stupanj (level 2 course). Uz Moriyamu, neke od važnijih tvrtki za koje sam radio projekte su Umbrella Inc. te Wired Digital. Ove godine sam odlučio više raditi na projektima u Hrvatskoj, htio sam više biti s obitelji, a manje po aerodromima. Kada se ukazala poslovna ponuda Proximitya, objeručke sam je prihvatio.

Koje su stvari u inozemstvu drugačije u odnosu na Hrvatsku, vezano uz rad i struku?

Osnovna razlika je da me nikada poslodavac nije tražio da radim poslove koji nisu bili u opisu dogovorenog posla. Vrijeme je izrazito važno i jako se poštuje. Ne podrazumijeva se da trebate ostajati nakon radnog vremena ili raditi preko vikenda. Ako postoji hitna potreba, poslodavac će vas zamoliti da odradite posao i u to vrijeme, ali ako ne možete, neće se naljutiti ili biti neugodan. A ako možete, to će vam i posebno honorirati. Pojam radnog vremena nije toliko strog ili bitan kao kod nas, važnije je da se projekt na kojem radite odradi u zadanom roku, a ne da ste svaki dan odradili svojih osam sati. Na rad od kuće se ne gleda kao kod nas: 'nećeš raditi već ćeš se odmarati' – vani je sasvim normalno da se jedan ili dva dana tjedno odrade od kuće. Meni je to bitno jer sam puno kreativniji i produktivniji kad radim od kuće. Prije je razlika u odnosu prema poslu i odgovornosti bila puno veća između nas i recimo Velike Britanije, ali puno se toga promijenilo na bolje.

Što biste savjetovali svakome tko želi krenuti Vašim profesionalnim putem?

Svakome bih savjetovao da slijedi svoje snove, da se okuša u radu vani. Da se ne zadržava na poslu koji ga ne ispunjava. Nužno je i ulagati u sebe, ne dozvoliti da se upadne u radnu kolotečinu. I svakako da se ne bore protiv vjetrenjača već da mijenjaju sebe i konstantno nadograđuju svoje mogućnosti i vještine.

Komentirajte prvi

New Report

Close