Pregrmili su i SSSR i Tuđmana, glave ih je došao Danko Končar

Autor: Saša Paparella , 01. kolovoz 2014. u 10:20
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nekoć popularni istarski pjevač Mirko Cetinski uhićen je skupa sa suprugom Vinkom zbog poreznih malverzacija.

Rovinjani Vinka i Mirko Cetinski još su prije tri godine bili supružnici zavidnih karijera. Mirko, popularni pjevač iz 60-tih, držao je u Istri nekoliko lokalnih radio- stanica u Umagu, Rovinju i Puli. Njegova supruga bila je u jednoj od HDZ-ovih vlada iz epohe Franje Tuđmana doministrica turizma, a kasnije je postala izvanredni profesor na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji.

Obiteljsku idilu zaokružila su dvojica sinova, koji su poput oca također počeli pjevati- Matteo Mirko je nakon nekog vremena odustao, dok je Anthony- poznatiji kao Tony Cetinski- napravio solidnu karijeru pop- pjevača.  Mirko Cetinski potječe iz situirane familije. Otac mu je bio direktor nekadašnjeg SDK, preteče današnje Fine, a njegov otac prvi rovinjski privatni pekar. Mirko je svoj imetak stekao na drugi način, pjevajući iseljenicima, ali i na brojnim turnejama po Sovjetskom Savezu. O bračnom paru Cetinski nije se pisalo sve do 2008., kad su mediji objavili da Mirko kupuje 33 posto dionica Glas Istre i to novcem Danka Končara, u Hrvatskoj dotad nepoznatog. A onda se s Končarevih inozemnih računa počela slijevati ogromna količina novca, kojim je Vinka Cetinski u kratkom roku kupila desetke nekretnina po Istri. Vinka je sjedila u upravi više od 30 Končarevih tvrtki, koje su mahom u svom nazivu imale riječi projekt i stancija.

 

90milijuna

kuna ukradeno je D. Končaru, navodi se u optužnici

U istarske je projekte Končar preko para Cetinski navodno uložio 120 milijuna eura. Uz stancije i blještavilo predrecesijske Hrvatske dobro se uklopila i vinarija Capo, koju je familija Cetinski promovirala kao obiteljski projekt, a potom i nju prodala Končaru. A onda je odjednom sve propalo- Končar je 2010. podigao kaznenu prijavu zbog prijevare, zbog koje su Vinka Cetinski i nekoliko njenih suradnika 2011. uhićeni. Navodno su novac izvlačili tako što su  za Končara kupovali zemljišta po cijeni znatno većoj od tržišne a razliku od novca potom dijelili s prodavateljem. Kako je medijima u doba uhićenja posvjedočio odvjetnik Anto Nobilo- čija je kći Ivana Nobilo Cetinski tada bila u braku s Tonyjem- Danko Končar mu se 2010. obratio ne bi li posredovao u njegovu sporu sa Vinkom Cetinski i istarskim trgovcem nekretninama Dragom Radolovićem. Od njih je Končar tražio povrat novca, čime bi se izbjegla afera i kaznene prijave.Nobilo je tada rekao da su puna četiri mjeseca trajali pregovori, no budući da Vinka nije željela potpisati nagodbu niti je pristala vratiti navodnu razliku u cijeni, pravdajući se da ništa nije kriva, Končar je morao potražiti pomoć na sudu.

U veljači ove godine protiv Vinke i Mirka Cetinskog kao i protiv Radolovića, koji je tijekom istrage priznao izvlačenje novca, podignuta je optužnica jer su Končara pri kupoprodaji nekretnina navodno prevarili za 90,5 milijuna kuna. Vinka Cetinski optužila je pak Končara za megalomaniju, tvrdeći da želi Podravku, Mirnu Rovinj, EPH, sva brodogradilišta, marine, vjetroelektrane i projekt Brijuni Rivijera. Ovih je dana Vinka ponovno uhićena, skupa sa suprugom Mirkom- ovoga puta ne zbog Končara, nego zbog navodne utaje poreza. Na to je njen sin Tony oštro reagirao, spomenuvši da se "ne boji Danka Končara, bivšeg punca Ante Nobila i njegovog poslovnog partnera Miće Carića".  U intervjuu koji je dao jednom tjedniku u ljeto 2009., Mirko Cetinski, tada na vrhuncu moći, rekao je da "nema tako ružne stvari koju bi volio zaboraviti". Danas vjerojatno više ne misli tako.

Vinka Cetinski

  • 1947. rođena u Grožnjanu 
  • 1967. voditelj recepcije u hotelskom poduzeću u Novigradu
  • 1977. diplomirala ekonomiju za hotelijerstvo u Rijeci
  • 1993. zamjenica ministra turizma 
  • 2007. počela raditi za Danka Končara 
  • 2010. Končar protiv nje podigao kaznenu prijavu  
  • 2014. uhićena zbog navodne porezne prevare

Mirko Cetinski

  • 1948. rođen u Puli 
  • 1968. prvi nastup na Melodijama Istre i Kvarnera (MIK), nakon afirmacije odlazi na niz međunarodnih turneja 
  • 1990.- tih stječe vlasništvo u nekoliko istarskih radio- postaja
  • 2008. ulazi u upravu vinarije Capo, koju prodaje D. Končaru 
  • 2014. uhićen skupa sa suprugom Vinkom

Komentari (5)
Pogledajte sve

nije ih glave došao končar nego pohlepa

Objektivnosti radi trebalo je paralelno objaviti i biografije Končara i Nobila kao i načina na koji su oni došli do svog imetka i karijere. Nažalost, i prije Tonijevih izjava imao sam točno onakvu sliku o cijelom slučaju. I ovaj tekst govori tome u prilog.

Izgleda da netko gleda američke filmove

Najvažnije je bilo “institucijama sistema” da ponize ugledne ljude stavljajući im lisice na ruke.
Odvratno.
Zar je netko vjerovao da će ugledni ,zaslužni , stariji ljudi pobjeći ?
Sram vas može biti , vas koji ste im stavili lisice .

@ Lukica,

l’opov svoje čuva i neda nikome svoje (ukradeno?).

New Report

Close