Povučeni tajkun otpad prepustio Petru Pripuzu i posvetio se tekstilu

Autor: Saša Paparella , 08. ožujak 2014. u 10:31
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nakon što je završio na sudu pod optužbom da mu je gradonačelnik Čehok pogodovao, D. Patafta je potpuno izašao iz biznisa s otpadom i okrenuo se tekstilnoj industriji.

Ovih je dana varaždinska T7 Grupa na dražbi kupila 33,7 dionica Čateksa. Mediji su javljali kako bi Međimurci kao novog vlasnika više željeli Varteks, no ništa od toga- sada su i oni došli pod kišobran varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, koji je još prije nekoliko godina bio široj javnosti nepoznat poduzetnik.  

Davor Patafta sin je Zdenka Patafte, dugogodišnjeg direktora nekoliko uspješnih tvrtki. Patafta senior, koji u intervjuima napominje da su ga u socijalizmu smatrali tehno- menadžerom.  godinama je bio direktor Golubovečekih kamenoloma, a 70-tih godina počeo je proizvoditi dimnjake po metodologiji  njemačkog Schiedela, vodećeg europskog proizvođača. Skupa sa sinom početkom 90-tih je osnovao tvrtku Patting, iz koje je kasnije nastala T7 Grupa.  Za Davora Pataftu se čulo tek 2008., kad je došlo vrijeme za smjenu generacija. U medijima je te godine objavljeno da se Patafta senior oprostio od aktivnog rada u tvrtki. Upravo tih je dana, pod naslovom "Davor Patafta- tajnoviti gazda Varaždina", u Nacionalu je izašao tekst o dotad anonimnom tajkunu, čiju imovinu neki mediji danas procjenjuju na milijardu kuna. 

 

12milijuna

kuna jamčevine platio je Davor Patafta izlazak iz pritvora

Po 150.000 kišobrana godišnje
Poslovni uspjeh Pattinga- koji je uz Inu jedini domaći proizvođač motornih ulja i maziva- počeo je u ožujku 1999. Tada je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja ovlastilo Patting za zbrinjavanje otpadnih ulja u cijeloj RH. Paralelno, Patafte se šire i na proizvodnju tekstila. "Teksilni biznis gradimo još s početka 2000-tih godina, kada smo spasili varaždinski VIS iz stečaja i pretvoili ga u jednog od svjetskih lidera na tržištu promotekstila", rekao nam je Davor Patafta. Njihovi promotivni suncobrani na sebi nose obilježja poznatih brandova poput Coca-Cole, Carlsberga, Tuborga, Varaždinci danas izvoze suncobrane u 40-tak zemalja. Godišnje proizvedu i do 150.000 kišobrana. a rade i kravate, uniforme. zastave.

Patafte su 2010. kupili i Pamučnu Industriju Duga Resa u stečaju.Nadalje, Davor Patafta je osnovao  vlastitu aviokompaniju Winair, koja organizira charter letove flotom mlaznih zrakoplova. U samom početku kupljena je Cessna CJ2+, vrijedna 6,4 milijuna dolara. U tim zlatnim vremenima prije krize, Patafta je kao jedriličar sigurno bio sretan kad je, zbog vlasništva nad većim paketom dionica ACI-ja, ušao u NO tog lanca marina.Na kornatskom otoku Žutu kupio je zemljište od 400 tisuća kvadratnih metara, obnovio maslinik i postavio meteorološku stanicu. Vlasnik je najtiražnijeg lokalnog glasila, besplatnog tjednika 7plus. Osnovao je i institut za istraživanje alternativnih energija, fundamentalne fizike i ekologije. 

Nakon idile- uhićenje 
Počeo se vrlo ozbiljno baviti zbrinjavanjem otpada, o čemu je potpisao ugovor s gradom Varaždinom. I sve je bilo idilično dok u lipnju 2011. nije uhićen varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, i to zbog navodno 50 milijuna kuna vrijednog pogodovanja tvrtkama Davora Patafte. I Patafta je tada završio u zatvoru;  nakon anonimnosti, izgubio je i slobodu. Čehoka se teretilo da je Patafti pogodovao u zaključivanju poslova na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnji zemljišta  te u preuzimanju upravljanja nad aerodromom Varaždin. USKOK je  podigao optužnicu protiv Čehoka,  Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode, te tvrtki  T7 Grupa, T7 Vis i Winair. Patafta je iz zatvora izašao uz jamčevinu od 12 milijuna kuna, najveću u povijesti hrvatskog pravosuđa, a suđenje je započelo u travnju 2013.  

U međuvremenu se u Varaždinu promijenila vlast, novi gradonačelnik postao je Goran Habuš koji nije želio dati smeće Pataftinim tvrtkama, što je 2012. stvorilo ekološki problem.  "Naš projekt izgradnje prvog hrvatskog postorojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, nažalost je naišao na iracionalni otpor, te smo ga morali prodati", rekao nam je Patafta. Krajem prošle godine svoju tvrtku Patting, koji je 2012. imao 66,7 milijuna kuna prihoda i 36 milijuna kuna dobiti, prodao je Petru Pripuzu i njegovom inozemnom partneru. kompaniji Scholz, pa se sada zove C.I.O.S. Varaždin. Novi su vlasnjici time dobili i vlasništvo nad povezanom tvrtkom Održivi razvoj ( ex T7 Vis). "Ostale biznise nećemo prodati, već ih namjeravamo razvijati, a poglavito tekstilni dio", tvrdi Patafta.  

Davor Patafta CV

  • 1974. rođen u Varaždinu
  • 1992. s ocem Zdenkom otvara tvrtku Patting 
  • 1999. država ovlastila Patting za zbrinjavanje otpadnih ulja  
  • 2008. Patafta junior izašao iz anonimnosti 
  • 2011. uhićen skupa s Ivanom Čehokom 
  • 2013. prodao tvrtke za gospodarenje otpadom Petru Pripuzu  
  • 2014. kupuje čakovečki Čateks

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji ljigavi članak o običnom ološu u kriminalcu!!!!!!!!!!!!!!

New Report

Close