Povučeni radoholičar kupnjom Istraturista stvorio najveću domaću turističku kompaniju

Autor: Saša Paparella , 29. kolovoz 2014. u 15:02
Davor Luksic Lederer

Jedan od nasljednika bogate čileanske dinastije doselio se u Hrvatsku stotinu godina nakon što je njegov pradjed zbog neimaštine morao otići s rodnog Brača.

Postoji cijelih niz poslovno uspješnijh Hrvata koji nerado daje intervjue, u rasponu od tajnovitih tajkuna pa do direktora najvećih banaka. Među rekordere u izbjegavanju osobne promocije spada i Davor Luksic Lederer, predsjednika Uprave holdinga Excelsa d.o.o., zaduženoga za poslovanje Grupacije Lukšić Hrvatska – u ovih nekoliko godina boravka u Hrvatskoj dao je tek jedan intervju, koji je objavljen pod naslovom 'Stidljivi princ dinastije Lukšić'.

 

770mil.

eura približna je svota koju je obitelj Lukšić dosad uložila u Hrvatsku

A povoda za intervju ima- zadnji je, eto, da je Grupacija Lukšić za 120 milijuna eura od Zagrebačke banke kupila Istraturist i time postala najveća hrvatska turistička grupacija. Lukšići sada drže gotovo 45.000 kreveta, na drugo mjesto spao je Valamar sa 42.000 kreveta a treća je Maistra, dio Adris Grupe.Niti ovog puta u novinama nije izašlo više od kratke Lukšićeve izjave.  Davor Luksic Lederer- kako mu, sukladno pravilima hispano svijeta glasi puno ime, koje uključuje i majčino prezime, rođen je 19083. u Čileu. Praunuk je Polikarpa Lukšića koji je 1910. iz ekonomskih razlogamorao otići iz bračkog Sutivana. Prvi Lukšić rođen u Čileu bio je Davorov djed Andronico Luksic Abaroa, koji je stvorio imetak kroz rudnike bakra, a bogatstvo pravilno usmjerio u niz drugih sektora i stvorio jednu od najbogatijih obitelji svijeta.  Androniko je još tijekom rata odlučio uložiti dio svog bogatstva u Hrvatsku, pa je 1994. kupio Karlovačku pivovaru.

Za njegova života obitelj je krenula i u turizam- započeli su kupnjom Atlasa. Osnivač dinastije umro je 2005., a te godine Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na 15,7 milijardâ dolara. Iako je u samoj obitelji u početku bilo otpora prema ulaganjima u zaraćenu Hrvatsku, Andronicovi nasljednici ne samo da nisu rasprodali ono što su naslijedili nego su nastavili ulagati. Tako su 2011. za 14 milijuna eura- i uz obvezu preuzimanje znatno većih dugova- od Gorana Štroka njegove Jadranske luksuzne hotele. Kupnja JLH-a bilo je tada najveće preuzimanje u hrvatskom hotelijerstvu, a njome su Lukšići dobili luksuzne dubrovačke hotele Excelsior s Villom Agave, Bellevue i Dubrovnik Palace, te nešto skromniji hotel Kompas, kao i riječku Bonaviju s četiri zvjezdice.Te se, 2011. godine u Hrvatskoj se pojavio Davor Luksic, kako bi preuzeo brigu o obiteljskom imanju. Imao je tada svega 29 godina, završeno poslovno upravljanje na Babson College-u u SAD-u i staž u američkoj podružnici Deutsche Bank A.G.

 

Luksic

Hrvatska je divna ali ima obeshrabrujuću birokraciju i rigidno zakonodavstvo

Radio je u još jednoj financijskoj instituciji, Vallar LLP, gdje je surađivao s Natanom Rothschildom, a bio je zaposlen i u organizaciji Americas Society/Council of the Americas.  Jedini intervju dao je Globusu godinu dana nakon što je u rujnu 2011. doselio u Zagreb. "Slijedim djedovu formulu uspjeha: ulaži pametno, strpljivo, ne luduj i ne pokazuj se previše… Tijekom cijelog života bio sam neovisan od obiteljskog posla. Proveo sam četiri godine u New Yorku i radio u bankarstvu i političkom think-tanku, zatim dvije godine u Londonu za private equity fond. Dok sam radio u Londonu, moj ujak Guillermo ponudio mi je da dođem u Hrvatsku i vodim ovdje obiteljski posao. To je za mene bila velika čast i veliki izazov. Sjajno je što imam priliku živjeti i raditi u domovini svog djeda i na neki način nastaviti njegov posao.  Imam 29 godina i mogućnosti voditi vrlo veliki posao a sve to me čini zaista sretnim" izjavio je Luksic u intervjuu.Pohvalio je hrvatske ljepote, no iznio je i neke želje i kritike.

"Htio bih da sezona u Dubrovniku traje cijelu godinu, što je zbog klime moguće, no onda morate imati i otvorene restorane, trgovine, vansezonske letove. Treba i više sadržaja za mlade i manje kruzera. Potrebni su nam turisti koji neće u Dubrovniku ostati par sati, nego tjedan dana".  Požalio se pritom i na "obeshrabrujuću birokraciju, rigidno radno zakonodavstvo, porezne zakone i odnos lokalnih vlasti prema investitorima".Otkrio je i da je za ulaganje u Hrvatsku bio zainteresiran njegov šef Natan Rothschild, no kad je shvatio koliko dugo ovdje traje procedura odustao je i u crnogorskom Tivtu stvorio prestižni projekt Porto Montenegro.    Saznalo se tada i da je obitelj bila pomalo nervozna kad je dida Androniko usred rata odlučio ulagati u rodni kraj. "Djed  je imao jasnu viziju i nije htio odustati i bio je u pravu", rekao je Davor Luksic. Prisjetio tada se i kako je pokojni Androniko nosio maslinovo ulje sa Brača u Čile i na njemu kuhao. dakle isto kao što brački studenti koji u kanisterima nose ulje u Zagreb, samo što ovdje nje bio u pitanju autobus za Zagreb nego interkontinentalni let.

 

120milijuna

eura Lukšići su Zagrebačkoj banci platili za Istraturist

Govoreći o obiteljskom odgoju, rekao je da ih uće skromnosti, nenametanju i važnosti povezanosti s obitelji čiji se članovi o Božiću sa svih strana svijeta skupe u Čileu. Davor je sin Andronica Luksica Craiga, kojeg je utemeljitelj bogataške dinastije nazvao po sebi. Andronico junior ima petero djece, a sudbina je htjela da se upravo Davor, jedini nasljednik s hrvatskim imenom (ostali se zovu Dax, Maximiliano, Fernanda i, naravno, Andrónico) vratio živjeti u zemlju koju je 101 godinu ranije zbog neimaštine morao otići njegov pradjed Polikarp. Polako uči hrvatski, koji za sada razumije ali ne govori. Davor Luksic je predsjednik Uprave holdinga Excelsa d.o.o., zaduženoga za poslovanje Grupacije Lukšić Hrvatska. Također je i predsjednik NO hotelske grupacije Adriatic Luxury Hotels iz Dubrovnika, te kompanija Plava Laguna Poreč i Excelsa nekretnine Dubrovnik. Iako je predsjednik tih triju nadzornih odbora, osobe dobro upućene u njegovo poslovanje napominju da je Lukšićeva  uloga u tim kompanijama u stvarnosti izvršna – s menadžmentom se sastaje na tjednoj bazi i detaljno prati operativno poslovanje kompanija.

Na svojoj poziciji upravlja portfeljem u kojem se nalaze 22 hotela, kampovi te apartmani s preko 24.000 ležajeva, kao i portfeljem komercijalnih nekretnina koji se sastoji od 15 nekretnina diljem Hrvatske. Zadužen je i za strategiju Grupacije i njezin ukupan poslovni razvoj, uz odgovornost za buduća ulaganja, kapitalne izdatke i koordinaciju poslovanja s menadžerima. Uz to što vodi obiteljske poslove u Hrvatskoj, izvršni je direktor nekretninskog fonda u vlasništvu obitelji koji posjeduje i upravlja nekretninama u četiri europske zemlje. Bavi se i dobrotvornim radom te je od 2010. aktivan u Zakladi Fundacion Pro-Alvear, neprofitnoj organizaciji koja podržava obrazovne, socijalne i gospodarske programe u argentinskoj regiji Pampe.

Često je na putu, neprestano je negdje između Istre, Dubrovnika i Zagreba, a par puta mjesečno putuje i u druge europske gradove. Ljudi iz njegove okoline tvrde da su mu radni dani dugi. A na pitanje o hobijima, kažu "biznis mu je strast, oduvijek se želio baviti biznisom i potpuno mu je posvećen". O obitelji Lukšić može se pročitati da ne ulažu dovoljno u obnovu kapaciteta. "Ma to je običan urbani mit. Tome je doprinijela povučenost i suzdržavanja od medijskog eksponiranja svih koji su u Hrvatskoj vodili poslove za obitelj Lukšić, ali činjenice te mitove demantiraju. Obitelj je do sada, uključujužći i Istraturist, u Hrvatsku uložila oko 770 muilijuna eura. Pa samo u zadnje tri godine u obnovu uložili su oko 60 milijuna eura", napominje naši sugovornik.

Biografija

  • 1983. rođen u Čileu
  • 2006. diplomirao poslovno upravljanje na Babson College (SAD) i zaposlio se u američkoj podružnici Deutsche Bank A.G.
  • 2008. zaposlio se u organizaciji Americas Society/Council of the Americas (SAD)
  • 2010.  zaposlio se u financijskoj instituciji Vallar LLP (Rothschildova kompanija), UK
  • 2011. dolazi u Hrvatsku 
  • 2012. postaje predsjednik uprave Excelsa grupe 
  • 2014. kupuje većinski paket dionica Istraturista

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvat? On ne zna riječ hrvatskog niti mu ona šta znači osim dobre zarade.

Ajde Paparela, daj se malo malo informiraj o temama o kojima pises.
Mladi Luksic je klinac na skolovanju u Hrvatskoj, uopce ne vodi nikakav posao vec to rade dobro placeni cileanski profesionalci sa sjedistem u Zagrebu, Porecu i Dubrovniku. Davor Luksic niti zna jezik zemlje u kojoj zivi vec petu godinu niti posao koji navodno vodi. On je samo lice s naslovnice. Njegov zivot su ljetovanja i zimovanja na prestiznim destinacijama i partijanje po cijeloj Evropi. Kad je lani slavio svoj rodjendan u dubrovackom Excelsioru, drustvo s njime na celu se toliko napilo i urokalo da su na kraju tuluma cijeli hotel zasuli pjenom iz protupozarnih aparata. Kad je mladi Luksic to vidio, prvo sto je rekao je bilo : “Mama ce me ubiti!”
Sve ti je to manje vise dostupno na Instargaramu, stoga, Paparela, ako si vec
formalno bez dovoljno obrazovanja i novinarskog iskustva, slijedi Instagram i Facebook i biti ce ti puno toga jasnije.
Ozbiljno novinarstvo ostavi ozbiljnim novinarima (ako ih jos u Hrvatskoj uopce ima).

New Report

Close