Kako izgleda prosječan radni dan najbolje HR menadžerice u Hrvatskoj

Autor: Tomislav Hrastovčak , 15. svibanj 2013. u 12:16
Blagica Petrovac Šikić

Blagica Petrovac Šikić, direktorica Plivinih ljudskih potencijala, osvojila je nagradu ‘Prometej’.

Blagica Petrovac Šikić, direktorica Plivinih ljudskih potencijala, osvojila je nagradu 'Prometej' za najboljeg HR (human resources) menadžera godine, koja joj je dodijeljena na 6. regionalnom HR Summitu u organizaciji portala posao.hr. S Petrovac Šikić porazgovarili smo o nagradi i njenom radu u Plivi.

Što za Vas znači priznanje za HR menadžericu godine?

Nagrada "Prometej" za najboljeg HR menadžera priznanje je koje me ispunjava velikim zadovoljstvom i ponosna sam što je žiri sastavljen od eminentnih članova HR struke prepoznao kvalitetu upravo Plivine strategije i prakse upravljanja ljudskim potencijalima. Ovo priznanje doživljavam i kao priznanje svim svojim kolegicama i kolegama, a sigurno je i da će Plivi pružiti još jednu prednost na tržištu rada u privlačenju najboljih zaposlenika. Čestitam i svim kolegicama koje su ušle u najuži izbor jer je to veliko priznanje i njihovim postignućima. Plivino ulaganje u razvoj svakog zaposlenika je trajna strateška orijentacija te će Pliva nastaviti ulagati u zaposlenike s posebnim naglaskom na mlade djelatnike koji tek ulaze u svijet rada kako bi se što bolje prilagodili radnom okruženju, a ujedno pratit ćemo i podržavati djelatnike koji se iskazuju na radnom mjestu.

Možete li nam ukratko opisati Vaš prosječan radni dan?

Za HR menadžera gotovo se može reći da ne postoji tipičan radni dan. Naime, raznolikost i multidisciplinarnost posla dane čini vrlo različitima. Moj je glavni zadatak osigurati kvalitetnu podršku poslovanju te stoga održavam redovite sastanke s članovima menadžment tima s kojima se dogovoram o svim ključnim potrebama i aktivnostima vezanim za ljudske potencijale. Također, redovite sastanke održavam i sa članovima svoga tima koji donose informacije i potrebe iz različitih dijelova poslovanja te zajedničkim dogovorima planiramo i implementiramo procese i projekte koji su potrebni menadžmentu i zaposlenicima u ostvarivanju poslovnih ciljeva. Značajan dio mog posla su kontakti s vanjskim institucijama, obrazovnim ustanovama i edukacijskim kućama u svrhu osiguranja dugoročne suradnje na planu razvoja naših zaposlenika, ostvarivanja suradnje s ciljem privlačenja najboljih budućih zaposlenika, prikupljanja informacija o kretanjima na tržištu rada i slično. Tu je i suradnja s ostalim lokacijama unutar Teva grupe, ponajviše HR menadžerima s tih lokacija radi kreiranja regionalnih i globalnih strategija razvoja kako bi se omogućio rast kompanije u cijelosti, uskladili benefiti i mogućnosti razvoja zaposlenika. Unatoč brojnim obvezama i intenzivnom radnom ritmu u toku dana, za dobro odrađen posao uvijek je važno naći vremena za druženje s kolegama, a nakon posla za obitelj i prijatelje.

Koje sposobnosti i stručnu pozadinu, prema Vašem mišljenju, mora imati osoba koja želi uspješnu karijeru u HR-u?

Glavna područja rada HRM-a (human resource management op. a.) su privlačenje i selekcija kadrova, kontinuirani razvoj kadrova, kreiranje i implementacija konkurentnog i motivirajućeg sustava nagrađivanja, ispitivanje i komuniciranje organizacijske kulture te kvalitetna suradnja sa svim čimbenicima u sustavu radnih i industrijskih odnosa. U svim područjima kojima se bavi, HRM mora istovremeno biti strateški partner poslovanju, agent promjena i zastupnik zaposlenika, te pružati cjelovitu podršku koja će zadovoljiti potrebe zaposlenika, poslodavca i šire društvene zajednice. U svim područjima rada, velik značaj pridajemo solidnom poznavanju i teoretskoj osnovi stručnih znanja, a prednost dajemo ljudima koji su stekli neka posebna znanja te imaju određena iskustva, a zbog sve veće internacionalizacije poslovanja, kao i digitalizacije podataka, pridajemo veliku važnost i poznavanju stranih jezika te osim znanja, kod kandidata procjenjujemo njihovu sposobnost rješavanja problema te spremnost na brzu prilagodbu, učenje i rad u timu. Zato svatko tko misli da su upravo ova područja izazov na koji može uspješno odgovoriti i koga privlači rad u raznolikoj, internacionalnoj kompaniji s mnogo mogućnosti za rast i razvoj te želi pridonositi cjelokupnoj našoj kulturi i poslovnim uspjesima, dobrodošao je u HR.

Po Vašoj procjeni, koliko hrvatske tvrtke idu ukorak sa svjetskim trendovima u području HR-a?

Sve više. Svjedoči to, između ostaloga, sve veći broj kompanija koje su u hrvatskom gospodarskom i poslovnom okruženju prepoznate kao kvalitetni poslodavci te su stekle certifikat Poslodavac partner (među njima je i Pliva), a što pokazuju i višegodišnji rezultati ispitivanja. Svaka kompanija koja namjerava biti uspješna, koja sustavno vrednuje i nagrađuje trud i doprinos pojedinca ostvarenju ciljeva organizacije te kontinuirano ulaže značajna sredstva u usavršavanje svojih zaposlenika i njihovo cjeloživotno učenje, naprosto je predodređena za uspjeh.

Što Vas je konkretno privuklo poslu u HR sektoru?

Upravljanje ljudskim potencijalima je specifična poslovna funkcija koja omogućava integraciju poslovnih planova kompanije i njezinog ljudskog i intelektualnog kapitala s ciljem ostvarenja kompanijskih strateških ciljeva, podizanja ukupne razine učinka i istovremenog podizanja razine zadovoljstva zaposlenika. Upravo ta širina i različitost poslovnih procesa te mogućnost rada u internacionalnom okruženju bili su presudni u odluci da se profesionalno posvetim upravljanju ljudskim potencijalima.

Možete li nam izdvojiti neke od najdražih trenutaka u Vašoj profesionalnoj karijeri?

Volim vidjeti konkretne rezultate našeg rada, vidjeti da podrška koju smo pružili zaposlenicima i menadžerima naše kompanije ima pozitivne posljedice i odjeke, tako da me najviše vesele uspješno implementirani projekti za koje dobivamo pozitivnu povratnu informaciju naših korisnika u kompaniji, zbog čega su posredno i rezultati cjelokupne kompanije bolji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

implementiranje…bla , bla, bla…koordinacija..bla , bla , bla…zadovoljstvo
suradnika, njihova i naša radost napredovanja, bla , bla, bla….zadovoljstvo
druženja poslije napornih obaveza…bla , bla……. ova nije na zemlji..
a kako bi i bila kad radi u Plivi…. imaju višak zaposlenika, pad prometa
u RH bez širenja na Istok….i masu stručnih , implemetiranih , uhljebljenih
stručnjaka , koji žive na prezentaciji i nadarenim radovima mladih
talenata- koji šljakaju implementirano na svom naučnom radu u timovima…dok
njihovi šefovi glume- svestranost i elokventnost na svim područjima.

…i najljepša.

New Report

Close