Natalie Nougayrede, prva žena na mjestu direktora Le Mondea

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2013. u 11:45
Guliver/Thinkstock

Nougayrede koja dosad nije obnašala najviše dužnosti, počela je raditi u Le Mondeu 1996., kao dopisnica iz Ukrajine i Moskve.

 Novinarka Natalie Nougayrede je postala prva žena na dužnosti direktora uglednog francuskog dnevnog lista Le Mondea, pošto je njeno imenovanje u petak potvrdila velika većina članova Uredničkog vijeća Mondea (SRM).

Njezina je kandidatura prihvaćena sa 79,4 posto glasova, što je znatno iznad potrebnih 60 posto. Četrdesetšestogodišnja novinarka koja je dosad radila u međunarodnom servisu, dolazi na mjesto Erika Izraelewicza koji je naglo umro u studenome 2012. od zatajenja srca. U petak je pred urednicima Le Mondea opetovala svoju želju da list bude primjer "izvrsnosti" u novinarstvu i pozvala je da se prihvate izazovi digitalizacije medija. Natalie Nougayrede su dioničari lista Pierre Berge, Xavier Niel i Matthieu Pigasse izabrali među četvero internih kandidata. O tom je izboru zatim glasovalo 450 članova SRM-a.

Nougayrede koja dosad nije obnašala najviše dužnosti, počela je raditi u Le Mondeu 1996., kao dopisnica iz Ukrajine i Moskve. Poslije je prešla u parišku redakciju međunarodnog servisa. Godine 2005. primila je nagradu Albert-Londres za izvješća iz Čečenije i izvještavanje o tragediji u školi u Beslanu. Premda se financijski položaj Le Mondea popravio nakon njegove dokapitalizacije i dolaska novih dioničara, prodaja njegova tiskanog izdanja doživjela je u 2012. novi pad, sa smanjenjem prodaje u Francuskoj od 1,59 posto, na 288.113 primjeraka u prosjeku i ukupne prodaje (Francuska i svijet) na 325.295 primjeraka (manje za 2,17 posto).

Naprotiv, digitalna aktivnost i dalje napreduje, mrežna stranica lemonde.fr je samo u siječnju 2013. zabilježila 63,34 milijuna posjeta (61,71 milijun u siječnju 2012.) sa 279,82 milijuna pregledanih stranica.

Komentirajte prvi

New Report

Close