Najuspješniji odvjetnik nakon kartica i lijekova ulaže i u medije

Autor: Saša Paparella , 21. veljača 2014. u 13:25
Marijan Hanžeković/Robert Anić/PIXSELL

Zašto Marijan Hanžeković? Zato što ima novca i društvenu odgovornost.

Zašto Marijan Hanžeković? Zato što ima novca i društvenu odgovornost. Tako je ovih dana odgovorio Ninoslav Pavić na novinarsko pitanje zašto će baš uspješan zagrebački odvjetnik vjerojatno ući u vlasništvo nad Europapress holdingom (EPH). Novac tu zbilja ne bi smio biti problem.

 

Hanžeković

Diners je imao milijardu eura prihoda i nisam ga namjeravao prodati

Odvjetničko društvo Hanžeković & partneri d.o.o. najuspješnije je u Hrvatskoj po prijavljenom  prihodu. U 2012. je prihodovalo 57 milijuna kuna, skoro dvostruko više nego dvije godine ranije, i zapošljava preko stotine pravnika. Ured djeluje na dvije zagrebačke lokacije a ima i pisarnicu u Splitu. Neto dobit? Petnaest milijuna kuna. Taj ured, kojem je Hanžeković većinski vlasnik, oko polovice prihoda ostvaruje na ovrhama za velike korisnike kao što su HRT i HT, po čemu je u široj javnosti najpoznatiji. "Za HRT radim taj posao od 2006., tada sam predložio suradnju vidjevši koliko novca gube. Dok je HRT ranije sam prikupljao 600.000 kuna godišnje, sada samo moj ured prikupi 30 do 40 milijuna kuna", rekao nam je svojedobno Hanžeković u intervjuu za prilog Business people. Drugu polovicu prihoda društvo osvtaruje baveći se trgovačim, građanskim ali i kaznenim pravom vezanim uz gospodarstvo, pa je Hanžeković tako zastupao tajkuna Roberta Ježića, kao  i Milana Horvata u aferi Spice.

Govoreći o potencijalnom spasitelju EPH, Pavić je dometnuo i da Hanžeković ulazi u medije jer "nije u sukobu interesa". O tome bi se već dalo porazgovarati, jer je odvjetnik preko ovrha povezan sa HRT-om i HT-om, ali i sa HAC-om, javnim poduzećem koje često potresaju afere.  Hanžeković, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore u dva mandata, novcem zarađenim u advokaturi snažno je iskoračio u razne sektore. Četiri godine je skupa sa Žarkom Kraljevićem i Tomažom Lovšeom bio suvlasnik hrvatske podfranšize Dinersa. Kada su 2007. prodali tog kartičara, Hanžeković je zaradio 40 milijuna eura. Prva mu je ideja. doduše,  bila ostati u Dinersu i spojiti se s nekom malom bankom.

"Diners je imao milijardu eura godišnjeg prihoda,,zamislite da kroz malu  banku prođe toliki novac. Međutim, nas trojica nikako se nismo mogli dogovoriti i na kraju smo zbog nekih nerazumijevanja i inata morali  prodati Diners", ispričao nam je Hanžeković. Dobivenim je novcem kupio 51 posto zagrebačke farmaceutske tvrtke Genera, a kojoj je priključio Veterinu, nekadašnju Plivinu tvrtku, kupljenu na burzi. U upravi Genere, koja je lani imala 187 milijuna kuna prihoda, sjedi i  njegova starija kći Ana Hanžeković. Marijan  Hanžeković je također veliki ulagač u Optima telekom i Quaestus fond Borislava Škegre, s kojim se burno razišao. "Svoj sam novac investirao u Hrvatsku, u proizvodnju i u znanost", naglašava taj pobornik privatizacije i smanjivanja poreza. "Socijalno sam vrlo osjetljiv i to pokazujem privatno na način koji smatram najboljim, ali socijalna komponenta se ne može implementirati u rad tvrtke i proizvodnju. Proizvodni proces ne smije se ometati s viškom radnika, lošim i nestručnim upravama" naglašava Hanžeković, jedan od suosnivača Roraty cluba u Hrvatskoj i član predsjedništva HSLS-a.

Otac mu je bio prvi ministar financija RH, a po stricu atleričaru, ubijenom u Jasenovcu, nazvana je najvažnija atletska priredba u regiji.  Marijan Hanžeković ima i svoju manje poznatu stranu- pokraj zgrade na Radničkoj cesti, u kojoj se nalazi dio njegova odvjetničkog ureda, dao je otvoriti umjetničku galeriju, ali i striparnicu Lastan. Aktivan je u raznim sportovima, pa je tako vodio Hrvatski jedriličarski savezi, Hrvatski košarkaški savez, bio je u vrhu KK Zagreb, Atletskog saveza Hrvatske, NK Dinama… Jedrenjem ga je još 1987. zarazio Goran Štrok, pozvavši ga da, kao početnik, s njim preplovi Atlantik. U mirnijim vremenima, Hanžeković je na svojoj jedrilici, koju drži u splitskom Labudu, provodio i po tri mjeseca godišnje. Obzirom da je u međuvremenu uložio znatan novac u nekoliko vrlo raznolikih sektora, takav si luksuz  neće tako skoro moći priuštiti.   

Marijan Hanžeković CV

  • 1951. rođen u Zagrebu 
  • 1975. diploma Pravnog fakulteta 
  • 1978. osniva svoju odvjetničku kancelariju 
  • 1994. suosnivač odvjetničkog društva Hanžeković, Radaković i Partneri
  • 2003. uložio 10 milijuna eura u dionice Dinersa 
  • 2007. prodao svoj udjel u Dinersu za 51 milijun eura
  • 2008. preuzeo Generu d.d.

Komentari (25)
Pogledajte sve

Samo ozdravi nam ti, to je sve sto smo od neba trazili, i svaku ovrhu sto nam poklonis, kao zastavu bi razvili, samo ozdravi nam ti.
Ako Bog postoji ovi dobri covik ce jos godinama nesebicno pomagat HRTu, gradu Zagrebu i ostalima u borbi sa neplatisama.

HRT je državna firma. Mi- se protivimo- da se cijeli posao s ovrhama- u državnim firmama- daje
JEDNOM ODVJETNIČKOM DRUŠTVU. Želimo da se državni poslovi- kao i u drugim djelatnostima
rada – daju SVIM ODVJETNIČKIM UREDIMA- i to – po redoslijedu društava ABECEDNIM redom..
pa , tko šta dobije – DOBIje. Ovo nije pošteno.

Što se GENERE tiče- licitacije lijekova za HZZO- listu lijekova koje se izdaju na recept-
i tu se može provući- ako daje DAMPING cijenu…

Ulazak u EPH je već jasan. Osim što postavlja HDZ suradnike na sve strane …..jasno nam je
da ćemo i dalje na stranicama npr. GLorije gledati državnike HDZ-a …..i čitati ono što nas u njima
uopće ne zanima…

Dobri naš čovik.Od kad si se razbolija i laška s ovrhama cila Hrvatska je nelikvidna. Samo ozdravi nam ti, to je sve sto od Boga tražimo.


Badava mu sve to, odapet će kao i drugi otimači. U biti čovjek je tu najmanje kriv samo je uzeo ono što mu je Hrvatska država legalno svojim protunarodnim zakonima omogućila. Država je ta koja zakonski pljačka one od kojih živi.

izgleda da si bio u pravu

Dok se Hanžeković liječi u Houstonu, konkurentski odvjetnički uredi bore se za posao s ovrhama kojim se preko leđa sirotinje okreću milijuni!

New Report

Close